Schlumberger Kürdistan Bölgesi’nden petrol ve gaz ihalesi almayacağını açıkladı

ABD enerji şirketi Schlumberger, Bağdat'ın onayı olmadan Kürdistan Bölgesi’ndeki petrol ve gaz sektöründen herhangi bir ihale için başvuru yapmayacağını açıkladı.

Schlumberger Kürdistan Bölgesi’nden petrol ve gaz ihalesi almayacağını açıkladı

ABD'nin önde gelen enerji şirketi Schlumberger’dan Irak Petrol Bakanı İhsan Abdulcabbar’a gönderilen görülen mektupta şirketin, Irak Federal Yüksek Mahkemesi'nin Şubat ayında Kürdistan Bölgesi’nde petrol endüstrisini düzenleyen petrol ve gaz yasası hakkındaki kararına uyulacağı belirtildi.

Şirketin Ortadoğu Temsilcisi Wasim Azem imzası ile gönderilen mektupta, Schlumberger’in 2010 yılından beri Irak’ta yasalar çerçevesinde faaliyet gösterdiğine dikkat çekildi.

Mektupta, “Schlumberger'in Ortadoğu Şubesi, Irak Petrol Bakanlığı veya Irak Ulusal Petrol Şirketi'nin onayı olmaksızın, birincisi; Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki petrol ve gaz sektöründen hiç bir ihaleye başvurmayacaktır. İkinci olarak da, Schlumberger'in Orta Doğu şubesi Kürdistan'daki mevcut sözleşmeleriyle ilgili sorunları çözmek için her türlü çabayı gösterecektir” ifadelerine yer verildi.

Dünyanın en büyük petrol sahası hizmetleri şirketi Schlumberger, dünyanın 120 ülkesinde faaliyet yürütüyor.

Schlumberger, aynı zamanda Rumel’deki petrol sahasında çalışanlarını eğittiği Basra Petrol Şirketi ve Exxon Mobil ile Kurna sahasının genişletilmesi için 2021 yılında 480 milyon dolarlık bri anlaşma imzalamıştı.  

Ne olmuştu?

Irak Federal Yüksek Mahkemesi, 15 Şubat 2022’de Kürdistan Bölgesi Petrol ve Gaz Yasasının "Anayasaya aykırı olduğuna ve ihraç gelirlerinin Bağdat'a teslim edilmesi gerektiğine" dair karar aldı.

Karar, Kürdistan Bölgesi yönetimi tarafından sert bir şekilde kınanarak reddedildi.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, Başbakanlık ve Parlamento Başkanlığı, kararın “siyasi” olduğunu ve çözüme hizmet etmediğini açıkladı.

Kürdistan Bölgesi Yüksek Yargı Konseyi de, 17 Mayıs 2022 tarihli açıklamasında, Kürdistan Bölgesi hükumetinin petrol ve doğalgaz dosyasına yaklaşımı ile bu konuda attığı adımların Irak anayasası ve Kürdistan Parlamentosu'nun çıkardığı petrol ve gaz yasasıyla uyumlu olduğuna vurgu yaptı.

Irak anayasasının 110’uncu maddesine göre, petrol ve doğalgaz dosyası hakkındaki özel yetkilerin federal hükumetin yetki alanı dışında olduğuna vurgu yapan Konseyi, Irak anayasasının 112’inci maddesinin, federal hükümet, Kürdistan Bölgesi hükumeti ve petrol üreten vilayetlere, 2005 yılından sonra keşfedilen petrol sahalarında imtiyaz yetkisini yerel hükumet veya yönetime verdiğine dikkat çekti, Kürdistan Bölgesi'ndeki petrol ve gaz sahalarının da bu kapsama girdiğini belirtti.

Yüksek Yargı Konseyi, 2007’de Kürdistan Parlamentosu tarafından çıkarılan “Kürdistan Bölgesi Petrol ve Doğalgaz Yasası”nın da Irak Anayasasına aykırı olmadığını yineledi.

Kürdistan Petrol ve Gaz Yasası

Irak Yüksek Federal Mahkemesi, 15 Şubat 2022’de Kürdistan Bölgesi’nin gaz ve petrol yasasının "Irak anayasasına aykırı olduğuna ve ihraç gelirlerinin Bağdat’a teslim edilmesi gerektiğine" dair karar çıkardı.

Kürdistan Parlamentosu, 6 Ağustos 2007’de "Kürdistan Bölgesi Petrol Yasası"nı kabul etmişti.

Parlamento’da onaylanan yasaya göre, bölgedeki petrollerin işletilmesi için "Kürdistan Ulusal Petrol Şirketi" kurulmasına karar verilmişti.

Schlumberger’dan Irak Petrol Bakanı İhsan Abdulcabbar’a gönderilen mektup