Serêkanîyê ve Girê Spî'de, harekatın başlangıcından bu yana en şiddetli bombardımanlar yaşanıyor

Suriye’nin kuzeydoğusunda bulunan Rasulayn kenti, Türkiye’nin 9 Ekim’de Fırat’ın doğusuna başlattığı ‘Barış Pınarı’ adlı askeri operasyonda bu güne kadar ki en şiddetli bombardımana tanık oldu.

Serêkanîyê ve Girê Spî'de, harekatın başlangıcından bu yana en şiddetli bombardımanlar yaşanıyor

Suriye’nin kuzeydoğusunda bulunan Serêkanîyê (Resulayn) kenti, Türkiye’nin 9 Ekim’de Fırat’ın doğusuna başlattığı ‘Barış Pınarı’ adlı askeri operasyonda bu güne kadar ki en şiddetli bombardımana tanık oldu.

Türk obüsleri, ağır bombardımanlarla Serêkanîyê'nin kırsal kesimlerini hedef aldı. Salı günü başlayan ve dün de tüm gün devam eden obüs atışlarının sesleri Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinden duyulurken vurulan yerlerden yükselen dumanlar görülebiliyordu.

Türkiye’nin askeri operasyonunun başlamasından bu yana en şiddetli çatışmalar son 24 saatte Serêkanîyê (Rasulayn) ve Girê Spî'de (Tel Abyad) yaşandı.

Askeri kaynakların açıklamalarına göre Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve desteklediği Suriyeli muhalif gruplar, DSG ile yaşanan çatışmaların ardından Tel Abyad kırsalındaki Tnouza, Demo, Alabo, Büyük Trablus, Küçük Trablus, Filistin, Mitkatlah, Kandil, Osmanlı ve Tanura köylerini kontrol altına aldılar. TSK ayrıca Kasr Zib köyünü birkaç obüs atışıyla vurdu.

Obüs atışlarıyla vurulan Fırat'ın batısındaki Cerablus ve Menbiç eteklerinde de patlamalar duyuldu.

Askeri kaynaklar, TSK’nın iki bölgenin yakınında yaklaşık 700 asker, 30 Türk tankı ve onlarca diğer donanımlı araçla harekete geçtiğini belirttiler.

Bununla birlikte Milli Savunma Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, operasyonun başlamasından bu yana 637 SDG’linin etkisiz hale getirildiği bildirildi. Buna karşın Ankara destekli muhalif grupların yer aldığı Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) 46 unsuru öldü.

Ancak Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Türk operasyonunun başlamasından bu yana 158 SDG’li ile birlikte 71 sivilin öldüğünü bildirdi. Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanı Mazlum Ebdî ise yaptığı açıklamada saldırıların başlamasından bu yana 200 DSG savaşçısı ile 200'ü aşkın sivilin yaşamını kaybettiğini söyledi.

Erdoğan: YPG silahlarını teslim etsin, çekilsin

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Türkiye’ye gelecek olan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüşmesi öncesinde operasyonun, hedeflerine ulaşılıncaya kadar devam edeceğine dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ancak Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) ülkesi tarafından belirlenen güvenli bölgenin sınırları ötesine çekilmesi ve tüm silahlarını teslim etmesi halinde operasyonun kendiliğinden sona ereceğinin de altını çizdi. Bununla birlikte Erdoğan, ABD tarafından uygulanabilecek yaptırımların Türkiye'nin kararını etkilemeyeceğini vurguladı.

Ersin Çaksu: Serêkanîyê yoğun bir şekilde bombalanıyor

Savaşı yerinde takip eden gzeteci Ersin Çaksu, Türk devleti ve çetelerinin dün gece saatlerinden itibaren karadan ve havadan Serêkanîyêyi yoğun bir şekilde bombaladığını kaydetti.

Çaksu, saldırılarında özellikle sivillerin tedavi gördüğü kentteki tek hastanenin hedef alındığını kaydetti. Çaksu, hastaneye dönük saldırılara karşı DSG güçlerinin bu saldırılara var gücüyle karşılık koyduğunu ve saldırıları püskürttüğünü ve saldırganlara ağır darbe vurduğunu belirtti.

2 yakadan saldırıların olduğunu belirten Çaksu, bugün sabah saatlerinden itibaren de kentin doğu ve batı yakasında şiddetli çatışmaların yaşandığını aktardı.

Türkiye'nin 'Kimyasal Silah' kullandığı iddia edildi

Türk Ordusu'nun, bölgedeki sivil yerleşim alanlarına dönük uluslararası kanunlara göre yasak olan kimyasal silahları kullandığı iddia edildi.

Anha'ya göre bugün bölgelerde yaşanan gelişmeler:

Serêkanîyê

DSG savaşçıları, Serêkaniyê’nin Menacîr, Lêlan, Umerî ve Ehrez köylerini ele geçiren Türk Ordusu ve ÖSO cihatçılarına ağır darbeler vurarak saldırganları bölgeden geri püskürttü. Çıkan çatışmalarda çok sayıda cihatçı öldürülürken, DSG savaşçıları köyleri cihatçılardan temizledi.

Alya köyüne sızmak isteyen cihatçıların saldırıları da geri püskürtüldü.

Kuzey, batı ve doğu kısımlarından kent merkezine sızmak isteyen cihatçılar, bölgeyi yoğun bir şekilde bombalıyor. Türk devleti bölgedeki sivil yerleşim alanlarında uluslararası alanda yasak olan kimyasal silahları da kullanıyor.

Türk devletine ait savaş uçakları, yaralılara müdahale eden ilk yardım ekipleri ile ambulansları da hedef alıyor.

Saldırılar sebebiyle çok sayıda sivil şehit hayatını kaybetti ve yaralandı. Kentte kalan siviller büyük tehlike altında.

Eyn Îsa

Eyn Îsa ilçesindeki kampta tutuklu bulunan IŞİD’lilerin kaçmasını sağlayan Türkiye destekli cihatçılar, kaçakları silahlandırarak IŞİD'i bölgede yeniden canlandırıyor.

Bölgede DSG savaşçıları ile harekete geçen IŞİD ve Türkiye destekli cihatçılar arasındaki çatışmalar 3 gündür aralıksız devam ediyor.

DSG savaşçıları kamp çevresinde devam eden çatışmalarda saldırganlara ait 2 doçka (uçaksavar) yüklü aracı ele geçirdi.

Bölgede Türk devleti ile Suriye rejimi arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Çıkan çatışmalarda 3 rejim askeri yaşamını yitirirken 4 rejim askeri de yaralandı.

Ardından Rusya ve Suriye ordusu, Eyn Îsa ilçesinde bir devriye gerçekleştirerek ilçe merkezindeki 93 Tugayı’nda konumlandı.

Türk devleti Eyn Îsa ile Çelebiyê arasındaki Rafîa köyünü ağır silahlarla bombaladı.

Bombardıman sonucunda 4 çocuk babası Ehmed Ebdo (35) şehit oldu. Bombardımanda Meryem Abdullah Corî (14) adlı çocuk, Yasmîn Mihemed Elî (33) ve 2 çocuk babası Ehmed Hemûd Ebid(34) adlı siviller de yaralandı. Yaralılar hastanede tedavi altına alınırken durumlarının kritik olduğu belirtildi.

Girê Spî

Bölgenini batısındaki Kendal köyünde DSG savaşçıları tarafından 2 adet BMB tipi zırhlı araç şoförleriyle birlikte imha edildi.

DSG savaşçıları Girê Spî - Eyn Îsa arasındaki Yaqor köyünde cihatçılara ait bir konvoyu hedef aldı. Bir adet BMB imha edildi, sayısı netleştirilememekle birlikte çok sayıda cihatçı öldürüldü.

DSG savaşçıları Girê Spî yakınlarındaki Celbê köyünü, cihatçılarla girdiği yoğun çatışmaların arından geri almış, cihatçılar köyden kaçmak zorunda kalmıştır.

Wasta köyünde DSG savaşçıları, cihatçılara ait konvoyu hedef almış, çok sayıda cihatçı öldürülmüş ve 5’i yaralanmıştır.

DSG savaşçıları Eyn İsa ile Girê Spî arasında bulunan Türk ordusu ve cihatçılara ait 2 tankı imha etti.

Orşalom Post gazetesine göre Türk ordusu, İsrail’in yeni ürettiği M60-A1 tanklarını kullandı.

Kobanê

Türk ordusu tank, obüs ve ağır silahlarla Seftek, Boban, Xoxorî, Kor Alî, Zor Maxar köyleri ve Şêx beldesine saldırdı. DSG savaşçılarının saldırılara karşılık vermesiyle yoğun çatışmalar yaşandı.

Çelebiye’nin köyleri ile Ebu Sira köyünün güney doğusunda 2 panzer ve 2 doçka imha edilmiştir.

Koalisyon güçleri dün, Xereb Işk köyündeki üssünden çekilmiş ve ardından üssü patlayıcılarla imha etmiştir.

Özerk Yönetim’in anlaşması sonucu akşam saatlerinde Suriye rejimi ve Rusya güçleri Kobanê kentine giriş yapmıştır.

Menbiç

Menbic’in kuzeybatısındaki Yaşli köyünde Menbic Askeri Meclisi savaşçıları ile Türkiye destekli cihatçılar arasında yoğun çatışmalar yaşanıyor.

Ayrıca Til Sêda, Um Edeset El-Farat ve Eseliyê köylerine füze ve toplarla yoğun saldırılar gerçekleşmiş, Menbic Askeri Meclisi ve rejim güçlerinin saldırılara karşılık vermesiyle yoğun çatışmalar yaşanmıştır.

Dêrîk

Türk ordusu Derik’in kuzeyindeki Qeser Dib ve Eyn Dîwar köylerini tanklarla bombaladı. DSG savaşçılarının Dib köyüne yönelik top atışlarına karşılık vermesi sonucu 3 Türk askerinin öldüğü, birkaç askerin yaralandığı ileri sürüldü.

Türk ordusuna ait keşif uçaklarının, yoğun bir şekilde Çilaxa, Girkê Legê ve Dêrik hattında uçtuğu gözlendi.