Sky News: Afrin Kürtleri, Türkiye destekli güçlerin köleleri

Türkiye’nin 2018’de Afrin’e yönelik gerçekleştirdiği Zeytin Dalı Operasyonu’ndan sonra bölgede korkunç işkenceler, adam kaçırmalar, tecavüzler yaşandığı öne sürülüyor. İngiliz televizyon kanalı Sky News’in Arapça internet sitesinde Lamar Arkandi imzasıyla yayınlanan haberde Türkiye’nin, desteklediği militanlarla birlikte bölgeyi işgal etmesinden sonra merkezler, okullar kurumlar birer hapishaneye dönüştürülürken, insanların kanlarına hala her yerde rastlamak mümkün.

Sky News: Afrin Kürtleri, Türkiye destekli güçlerin köleleri

Haberde yer verilen tanıkların ifadelerine göre Afrin'de Kürt kadınlarının maruz kaldığı tecavüz, kölelik ve zulüm Türkiye'nin onayı ve hoş karşılaması ile gerçekleştirilirken, her gün onlarca kadın ve küçük yaştaki kızın tecavüz ve benzeri görülmemiş şiddet ve istismarlara maruz bırakıldıkları ailelerinin ise kimi zaman öldürüldükleri ya da mallarının gasbedildiği belirtiliyor. 

Afrin Post gazetesinin Türkiye yanlısı bir milis grup tarafından kaçırılan Salva Ahmet Şaşo adlı küçük yaştaki bir kızla ilgili haberine de yer veren Sky News, günler sonra kızlarını bulan ailesinin, Türkiye yanlısı milislerin kızlarını Türkiye üzerinden Katarlı tüccarlara seks kölesi olarak satmaya çalıştıklarını söylediğini de öne sürüyor.

Habere göre Sky News’e konuşan çok sayıda Afrinli Kürt kadın, milislerin hapishanelerinde tutulan çok sayıda kadının, özellikle de küçük yaşlardaki kızların Libya’ya köle olarak gönderilmeye çalışıldığını da iddia ediyor. 

İsmini gizleyen Afrinli Kürt bir aktivist ise Sky News‘a Türkiye’nin köylerini işgal etmesinden hemen sonra Hana isimli bir Kürt kadının kocasının Hamza Tugayları isimli Türkiye yanlısı terör örgütü tarafından öldürüldüğünü ve kendisinin de militanlara hizmet etmeye mecbur bırakıldığını aktarıyor. 

Sky News’a konuşan aktivist kaçırılan kızların ya Kilis’le Afrin arasındaki askeri noktadan ya da sınırdaki El Halil veya El Hamam köyleri Türkiye’ye götürüldüklerini ileri sürüyor. 

Geçtiğimiz günlerde Türkiye tarafından oluşturulan yerel konseyin başkanı Arap asıllı Subhi Rızk ve çok sayıda sınır kontrol memurunun Afrin’de gerçekleşen bombalı saldırıya karışmak suçlamasından dolayı tutuklandıklarını da aktaran bir aktivist, olayın aslının ise Rızk ve diğer görevlilerin Türkiye ve destekli milislerin Kürt kızlarının kaçırılması olayı ile ilgili olarak önemli bilgilere sahip olmasını ve Türkiye’yi bu konuda kınamasını gösteriyor. 

Sky News’e konuşan isminin açıklanmasını istemeyen 20 yaşındaki bir kadın ise Hatem Ebu Şakra liderliğindeki Ahrar el Şarkiye militanları tarafından cinsel saldırı tehdidinde bulunulduğunu belirtiyor. Açıklamasında, “Militanlar evimizi ve komşularımızın evlerini bastılar ve dört milyon Suriye Lirası vermememiz durumunda öldürüleceğimiz tehdidinde bulundular. Daha sonra bana da kocamın öldürülmemesi için kendileriyle yatmamı istediler. Ben de birkaç gün istedim onların talebini karşılamak için. Bu şekilde eşim ve ben kaçma fırsatı bulacaktık.“

Haberde, Afrin İnsan Hakları Müdürü İbrahim Şeyho’nun, “Afrin’de yüzlerce kadın kaçırılma, tecavüz ve öldürülme olayına maruz kalıyor“ şeklindeki sözlerine de yer veriliyor. Şeyho, “Afrin’den kaçabilenler Afrin Hastanesi’nin kaçırılan kadınların cesetleriyle dolu olduğunu söylüyor. Kaçırılan bu kadınlar daha sonra öldürülüyor ve kamuoyuna da terörist oldukları için öldürüldükleri söyleniyor. Öldürülenler arasında çocuklar da var“ diyor. Şeyho, birkaç ay önce kaçırıldıktan sonra öldürülen ve daha sonra YPG üyesi olduğu öne sürülen Melek Nebil isimli kızın ise henüz 16 yaşında olduğunu da ifade ediyor. Şeyho’ya göre Melek Nebil, önce kaçırılıyor ve tecavüz edildikten sonra ailesine teslim ediliyor. İkinci kez kaçırıldıktan sonra ise Azez yakınlarında öldürülerek cesedi bir tarlaya bırakılıyor. 

Yine birkaç hafta önce kaçırılan yedi kadın arasında bulunan Halime Musa isimli bir kadın ise işkence edildikten sonra ailesinden serbest bırakılması için fidye isteniyor. Türkiye yanlısı militanlar Musa’yı Kürt yönetimiyle ilgisi olmakla suçluyor. 

Habere göre BM Yaptırımlar Komitesi tarafından “Temiz el Yok, Cephenin gerisinde“ başlığıyla “Afrin, Raselayn ve Tel Abyad bölgelerinde yapılan araştırmalarda Türkiye yanlısı militanların yaptığı insan hakları ihlalleri raporlaştırılıyor. Rapora göre Ankara yanlısı teröristler tarafından çok sayıda insan kaçırma, işkence, tecavüz, öldürme, evlerinden zorla çıkarma gibi sistematik eylemler gerçekleştiriliyor. Raporda Türkiye’nin bilgisi dahilinde Afrin’deki toplama kamplarında kadınlara cinsel saldırılar gerçekleştirildiği de belirtiliyor. 

Habere göre bazı uluslararası kuruluşlar da Türkiye’nin kontrolündeki hapishanelerden zorla kaçırılan ya da kaybolan kadınların akıbeti konusunda yardım çağrısında bulunuyor. 

Hazırlanan raporlara göre şu ana kadar sayıları tespit edilen kaçırılan kadınların sayısının bin civarında olduğu, bunlar arasında yaşları küçük kızların da bulunduğu, yaklaşık 600’ünün fidye karşılığı salıverildiği, ancak 400 civarında kadının akıbetinin ise bilinmediği belirtiliyor. / Ahval