Süleymaniye'de aynı okulda 26 ikiz öğrenci

Süleymaniye’ye bağlı Germiyan idaresi bölgesindeki Kifri ilçesindeki bir ilköğretim okulunda 13 çift ikiz öğrenci bulunuyor. İkizlerin bazılarını birbirinden ilginç farklılıklar ayırıyor.

Süleymaniye'de aynı okulda 26 ikiz öğrenci

Süleymaniye’ye bağlı Germiyan idaresi bölgesindeki Kifri ilçesindeki bir ilköğretim okulunda 13 çift ikiz öğrenci bulunuyor. İkizlerin bazılarını birbirinden ilginç farklılıklar ayırıyor.

Kifri’de yaşayan Enes ve Yusuf adlı 6 yaşında ikiz kardeşler ailenin en küçük çocukları. Çok az kişi onları birbirinden ayırabiliyor. Kendileri bile fotoğraflarına baktıklarında hangisinin kendisi olduğunu çıkaramıyor.

Rûdaw’a konuşan anne Nermin Weli, “Birbirlerinden ayıramıyosunuz, görevimiz zor. Bazen birini uyutup yatağına götürüyorum bir bakıyorum ki uyuduğunu sandığım uyanıkmış. Bu şekilde bakımları biraz zor oluyor. Biri için birşey yaptığınızda diğeri için de yapmak zorunda kalıyorsunuz, yoksa olmuyor. Onları huylarından ve enselerinden çıkarabiliyorum, yoksa karıştırıyorum, birbirleriden ayırd edemiyorum” dedi.

Enes ve Yusuf, Germiyan bölgesi idaresinde bulunan Kifri ilçesindeki İmam Muhammed İlkokulunda okuyor. Onların dışında bu ilkokulda birinci sınıftan sekizinci sınıfa kadar 26 ikiz öğrenci daha bulunuyor. Onları birbirinden ayırmak imkansız, sadece kendileri nasıl fark edilebileceklerini biliyor.

Öğrenci Şini Necmeddin Fayık, “Kardeşim Deşni ile farkımız sadece matematikte ondan daha çalışkan olmam. Başka da bir farkımız yok. O matematikte biraz zayıf kalıyor” dedi.

Şara Dilşad da, “Kardeşim benden birazcık şişman. O biraz daha buğday tenli ben daha beyaz tenliyim. Bunun dışında herşeyimiz aynı” diye konuştu.

Elend Abbas adlı öğrenci ise annesinin kendisi ile ikizini ellerini kullanmasından çıkardığını belirterek, “Ben sol elle yazıyorum ikizim ise sağ elle” dedi.

Çift yumurta ikizi olan Evin Muhammed ise, ikiz kardeşi ile huylarının benzemediğini ifade ederek, “O futbol oynuyor ben oynayamıyamıyorum. O PUBG oynuyor ben bilmiyorum, oynayamıyorum, öğrenemiyorum” diye konuştu.

Bu okulda okuyan ikizlerin tavırları okul öğretmenleri arasında da sohbet konusu oluyor. Fakat, ikizler nedeniyle okullarının ünlenmiş olmasına da seviniyorlar.

Sınıf öğretmeni Peyam Osman, “Biri bana öğretmenim televizyon ne zaman bizi çekmek için gelecek diye sordu. Saat 10:00’da dedim. Bir süre sonra diğeri geldi aynı soruyu sordu. Ben de sana az önce saat 10:00’da gelcekler demedim mi, dedim. Öğretmenim ben değildim, kardeşimdi dedi” dedi.

Öğretmen Seywan Ali de, “Gerçenten çok güzel ve istisnai bir durum bu.  13 çift ikiz yani 26 ikiz öğrencimiz var. Özellikleri ve karakterleri de çok farklı. Öğretmenlerle de çok yakın ilişki kurabiliyorlar” dedi.

Okuldaki ikizlerin üçte ikisi birbirlerinin kopyası. Yani tek yumurta ikizleri. Fakat çift yumurta ikizleri aynı şekilde benzerlik göstermiyor. Tek yumurta ikizlerinde bir zigot çift yumurta ikizlerinde ise iki tane zigot bulunuyor.