Suriçi ya da 'hayalet şehir'

Suriçi ya da 'hayalet şehir'

Türkiye Başbakan Binalı Yıldırım'ın Diyarbakır ziyareti sırasında gazeteciler, hendek savaşının ardından Hasırlı mahallesine görme fırsatı buldular. BBC Türkçe servisinden Hatice Kamer Hasırlı mahallesindeki izlenimlerini paylaştı.

Hatice Kamer, son iki yıl içinde yaşanan yıkımlardan dolayı Hasırlı mahallesine giderken, tanıdık hiç bir yer göremediklerini sanki yön duygusunu kaybettikleri duygusuna kapıldıklarını ifade etti.

Kamer'e göre, girişin hala yasak olduğu, bir süre önce tarihi Diyarbakır evleri mimarisine benzer 44 evin inşa edildiği Hasırlı mahallesi ve civarı adeta hayalet şehir görünümünde. 

Burada doğup büyümüş Sur sakinleri, mahallelerinin kendileri için de tanınmaz hale geldiğini, buradaki yaşam biçimini terk ederek yeni bir yaşam biçimine alışmanın kendileri için çok zor olduğunu dile getiriyorlar.  Çok sayıda kişinin zaten evleri yıkık, farklı semtlerde kiralık evlerde hayata tutunmaya çalışıyorlar. Evleri hala yıkılmamış olanlar da kendilerine ödenen bedelin çok yetersiz buluyor, bu parayla yeni bir yaşam kurmanın mümkün olmadığı söylüyorlar.