Suriye Ordusu, Türkiye sayesinde 200 kilometrelik sınırda kontrolü sağladı

Suriye ordu birlikleri, Türkiye sınırları boyunca 200 kilometrelik sınır şeridinde yeniden kontrol sağladı.

Suriye Ordusu, Türkiye sayesinde 200 kilometrelik sınırda kontrolü sağladı

Suriye ordu birlikleri, Türkiye sınırları boyunca 200 kilometrelik sınır şeridinde yeniden kontrol sağladı.

Suriye’nin resmi haber ajansı SANA, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile varılan anlaşma kapsamında Kamışlı’dan Irak’a kadar olan Türkiye-Suriye sınır hattına yerleşmek üzere hareket eden Suriye askeri konvoylarının fotoğraflarını yayımladı.

Suriye Ordusu, Türkiye'ye sınır bölgelerinde çok sayıda noktada kontrol sağlamaya devam ediyor.

Geçtiğimiz ay Şam hükümeti ile DSG arasında varılan anlaşma sonucu, Suriye ordusu Menbiç, Kobanê, Rakka ve Haseke’nin bazı bölgelerine yerleşmişti. Dün gerçekleşen yeni sevkıyatla birlikte Fırat’ın doğusunda, Girê Spî-Serêkanêye arasındaki TSK operasyon bölgesi dışında bütün sınır hattına Suriye ordusu yerleşmiş oldu.

SANA’nın Haseke muhabiri, ordu birliklerinin Cevvadiye Bölgesi'nden Malikiye'ye kadar uzanan 200 kilometre uzunluğundaki sınır şeridinde yeniden konumlandığını, söz konusu bölgede 6 gözlem noktası kurduğunu aktardı.

Rusya’nın kabul ettirdiği plan

Tayyip Erdoğan, Vladimir Putin’le Soçi’deki son görüşmesinde Fırat’ın doğusundaki tüm sınır hattına yerleşme ve gözlem noktaları kurma önerisiyle gitmiş ancak Putin önerinin bu halini geri çevirerek “Barış Pınarı Harekatı” bölgesi dışındaki sınır hattında Rus-Türk ortak devriyesi yapılmasını, bu bölgelere Suriye ordusunun gözlem noktaları kurmasını kabul ettirmişti.

Suriye ordusu Fırat’ın doğusundaki sınır hattında konuşlanmasını tamamlarken Türk-Rus devriyelerinin de 6’ncısı gerçekleşiyordu.

Rusya Kamışlı’ya hava üssü kuruyor

Türkiye'nin 9 Ekim'de başlattığı Barış Pınarı Harekâtı ile birlikte ABD'nin askerlerini çektiği Kamışlı'da Rusya hava üssü kuruyor. Rus TASS haber ajansının Rus Savunma Bakanlığının yayın organı Zvezda televizyon kanalına dayandırdığı haberde, üssün bölgedeki devriye faaliyetlerini desteklemesi öngörülüyor.

Haberde Rus askeri polisinin bölgedeki devriye konvoylarına destek amacıyla üç askeri helikopterin Hmeymim’deki hava üssünden Kamışlı hava meydanına sevk edildiği bildirildi.

Bir adet Mi-8 nakliye helikopteriyle iki adet Mi-35 saldırı helikopterinin Kamışlı hava meydanında daha önceden konuşlandırıldığı, helikopterlerin güvenliğinin karadan Pantsir hava savunma sistemleriyle sağlanacağı kaydedildi.

Devriye alanı genişliyor

Hava Komutanlığı Ofisi olarak adlandırılan üssün komutanı Timur Hocayev, Kamışlı üssü sayesinde hava devriyelerinin kapsamının genişlediğini ve şu an Türkiye-Irak sınırı yakınındaki Haseke vilayetini de içerdiğini belirtti.

Helikopterlere ek olarak uçuşların devamlılığını sağlamak üzere askeri polis, özel ekipman, yakıt ve yaklaşık on aracın da üsse nakledildiği bildirildi.

Rus askeri helikopterlerinin bir haftadır bölgede belirlenmiş rotalarda her gün devriye uçuşu yaptığı da kaydedildi.

Kamışlı, Suriye'nin kuzeydoğusunda ilan edilen Kürt özerk yönetiminin idari merkezi konumundaydı. Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatını başlatmasıyla bölgedeki ABD birlikleri çekilmişti. Türkiye ile Rusya arasında 22 Ekim'de Soçi'de varılan mutabakat uyarınca bölgede Türk ve Rus ortak devriyeleri yapılıyor.