Suriye'de devlet başkanlığı seçimleri sonuçlandı!

Suriye’de dün gerçekleşen devlet başkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 95.1’ini alan Beşar Esad’ın yeniden “Devlet Başkanı” seçildiği açıklandı.

Suriye'de devlet başkanlığı seçimleri sonuçlandı!

Suriye'de dün Şam yönetiminin kontrolü altındaki bölgelerde dün gerçekleşen “Devlet Başkanlığı Seçimlerinin” ardından oy sayım işlemi sona erdi.

Suriye Meclisi Başkanı Hammuda Sabbağ, düzenlediği basın toplantısı ile sonuçlarını açıkladı.

Sabbağ, oyların yüzde 95,1’ini alan Beşar Esad’ın “Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı” olarak seçimleri kazandığını duyurdu.

Hammuda Sabbağ, seçimlerde ülke içerisinde ve yurt dışında 18 milyon kişinin oy kullandığını, oylardan 14 milyonundan fazlasının geçerli sayıldığını söyledi.

Beşar Esad’ın 13 milyon 540 bin 860 geçerli oy aldığını belirten Sabbağ, Esad’a övgüler yağdırarak tebrik etti.

Sabbağ, oyların yüzde 3’ünü alan Mahmoud Ahmed Marei’nin ikinci, Abdallah Saloum Abdallah’ın ise oyların yüzde 1.5’ini alarak üçüncü olduğunu kaydetti.

Sürpriz olmadı

Yüksek Mahkeme devlet başkanlığı seçiminde mevcut Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın yanı sıra Abdallah Saloum Abdallah ve Mahmoud Ahmed Marei'nin adaylık başvurularını kabul etmişti.

Ancak 21 yıldır iktidarda olan Esad’ın seçimleri büyük çoğunlukla kazanmasına kesin gözü ile bakılıyordu.

Esad, daha önce 30 yıl devlet başkanlığı koltuğunda oturan babası Hafız'ın ölümü üzerine 2000 yılında iktidara geldi.

Kürtler boykot etmişti

Suriye'deki bütün Kürt tarafları seçimin meşru ve kanunlara uygun olmadığını ilan etmiş ve bu nedenle seçimlere katılmayacaklarını duyurmuştu.

Rojava Özek Yönetimi Suriye yönetiminin Kürtlerin müzakere taleplerini karşılıksız bırakması ve BM’nin muhalefetle ateşkes kararına uymamamsı nedeniyle seçimleri boykot etme kararı almıştı.

Özek Yönetim ayrıca önceki gün ülkenin güney sınırlarını kapatmıştı.