Taliban 2 bin 840 üyesini görevden aldı

Taliban Afganistan’da iktidarı ele geçirmesinden bu yana suç işlediği belirtilen 2 bin 840 üyesini görevden aldı.

Taliban 2 bin 840 üyesini görevden aldı

Taliban, ABD ve NATO tarafından desteklenen önceki hükümetlere karşı 20 yıllık bir isyanın ardından geçen Ağustos ayında Afganistan’ın kontrolünü yeniden ele geçirdi.

1996 ve 2001 yılları arasındaki iktidarına kıyasla daha yumuşak bir yönetim tarzı vaat eden Taliban, düzenlemelerini ihlal edenleri belirlemek için bir komite kurdu.

Savunma Bakanlığı’na bağlı Komite Başkanı Latifullah Hakimi AFP’ye verdiği demeçte, “Emirliği suistimal ediyorlardı. Gelecekte temiz bir ordu ve polis gücü kurabilmemiz için bu inceleme sürecinde uzaklaştırıldılar. Şu ana kadar 2 bin 840 üye görevden alındı” dedi.

Hakimi, görevden alınanların yolsuzluğa ve uyuşturucuya bulaştığını, insanların özel hayatlarına müdahale ettiğini ve bazılarının IŞİD ile bağlantıları olduğunu söyledi.

İnsan hakları örgütleri, Taliban militanlarını, hareketin dini lideri Hibetullah Ahundzade’nin af emri vermesine rağmen, eski güvenlik gücü mensuplarını yargısız infaz etmekle suçluyor.

14 eyalette yapılan incelemelerde 2 bin 840 üyenin görevlerinden alındığını ifade eden Hakimi, diğer eyaletlerde de tasfiye sürecinin devam edeceğini açıkladı.

Taliban iktidarı ele geçirdiğinden beri, özellikle kadınların kamu sektöründeki işlerine geri dönmeleri veya eğitime devam etmelerini engelleyerek özgürlüklerini kısıtladı.