Tartışmalı bölgelerde seçim hazırlığı

Tartışmalı bölgelerde seçim hazırlığı

Kürdistanlı siyasi partiler dün Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) Hanekin İlçe Teşkilatında toplanarak Diyala kentinde il meclisi seçimine tek liste halinde katılmaya hazırlanıyor.

Toplantıya, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Değişim Hareketi (Goran), Kürdistan İslami Topluluk (Komel), Komünist Partisi ve Kürdistan Sosyalist Demokrat Partisi (KSDP) temsilcileri katıldı.

Rûdaw'a konuşan KYB Hanekin İlçe Teşkilatı Başkan Yardımcısı Hemin Mensur, Diyala'da bulunan Kürdistanlı partilerin tek liste olarak Irak il meclisi seçimlerine katılma konusunu görüşmek için toplandıklarını belirterek Kürtlerin birliğine vurgu yaptı. 

KYB'li yetkili şunları söyledi:

“Referandum yapılıyor diye seçimlere katılmıyoruz diye bir şey yok, her şey olabilir. Referandum olmazsa, seçimlere katılmamanın bedelini kim ödeyecek? Bu yüzden seçimlere katılmamız lazım. Referandumun başarılı olması halinde hep birlikte çekileceğiz.”

Diyala'ya bağlı Kıfri, Hanekin kasabaları, Mendeli, Sadiye, Gulala, Nefthane ve Karatepe nahiyelerinin yanı sıra 560 dolayında köy, Kürdistan Bölgesi'nin idaresi dışında yer alıyor. Söz konusu bölgelerde 700 bin seçmen bulunuyor.

Saddam döneminde bu bölgeler, Araplaştırma politikası çerçevesinde Kürdistan’dan koparıldı. Baas rejiminin yıkılmasından sonra Anayasada yapılan düzenleme sonrası 140. madde Kürdistan Bölgesi’nin dışında tutulan ve “tartışmalı bölgeler” denilen Kerkük gibi yerlerde nüfus sayımı ve referandum yapılmasını öngörüyor.