Tehdit altındaki Tel Rıfat neden önemli?

Türkiye, Suriye'de Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrolü altındaki bölgelere yönelik askeri tehditlerin seviyesini bir kez daha yükseltti. Bu bölgelerin başında gelen Afrin'in güneyindeki Tel Rıfat stratejik öneme sahip.

Tehdit altındaki Tel Rıfat neden önemli?

Türk savaş uçaklarının Cuma günü Tel Rıfat üzerine yağdırdığı bildirilerde "PYD ve PKK’nin bölgeden temizleneceği" yazılıydı.

Suriye Demokratik Güçleri (DSG) ise Türkiye’nin askeri harekat tehdidini sert şekilde eleştirdi. DSG Sözcülerinden Aram Hena yaptığı açıklamada, “Türkiyenin askeri tehditleri son zamanlarda bölgeyi daha kötü bir duruma sürüklüyor. Türkiye'nin saldırıları, Demokratik Suriye Güçleri’nin daha önce IŞİD’den kurtardığı bölgelerde gerçek bir tehdit oluşturuyor" dedi.

“Suriye Ulusal Ordusu” olarak bilinen Suriye’deki Türkiye yanlısı silahlı gruplar ise DSG'yi “Türk ordusuna ve muhalif güçlere karşı” Rusya ile işbirliği yapmakla suçluyor.

Suriye Ulusal Ordusu'nun (eski adıyla Özgür Suriye Ordusu) resmi sözcüsü Yusuf Hamoud, Rûdaw'a şunları söyledi: "Rusya'nın DSG ve PYD milisleri ile koordinasyonu var. Bu koordinasyon artık çok netleşti. Planlanan saldırılarda da koordinasyon görüyoruz, Rusya bu  bölgeyi havadan koruyor. DSG milisleri de roketlerle ve kornetlerle (Anti tank füzeleri) saldırıyor. Kornetlerin Rus silahları olduğu biliniyor."

Suriye Demokratik Konseyi (MSD) Eş Başkanı Riyad Dirar da Rudaw'a yaptığı değerlendirmede, kuzeydoğu Suriye'de yeni bir saldırı başlatmak için Türkiye'ye yeşil ışık yakılmadığını söyledi.

Riyad Dirar, “Rusya ve ABD'den yeşil ışık yok ve şu anda Rusya ile ABD arasında yapılan hazırlıkların da iki taraf arasındaki yüksek düzeyli koordinasyonun işareti olduğuna inanıyorum. Her halükarda Türkiye'nin açıklamaları tüm taraflara baskı yapmayı amaçlıyor” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise, Türkiye ve DSG'nin ateşkese saygı göstermesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan Suriye ordusu, kuzey ve doğu Suriye'deki Türkiye tehdidine yanıt olarak, kuzeybatı Suriye'deki muhalif militanlarla çatışma bölgelerine ağır silahlarla ek kuvvetler gönderiyor.

Tel Rıfat'ın önemi, DSG'nin omurgasını oluşturan YPG’nin konuşlandığı Türkiye sınırına en yakın ilçe olmasından da geliyor. Ayrıca ilçenin kuzeybatısında bulunan Minnak Askeri Havalimanı'ndan da Kürt güçlerine lojistik destek sağlandığı iddia ediliyor. (Rudaw)