TSK stratejik Kurejaro Dağı’na yol yaptı

TSK, Duhok’un Amedi ilçesi Şeladıze kasabası sınırları içerisindeki Kurejaro Dağı'na yol açarak nokta kurdu. Duhok İl Meclisi üyesi Rizgar Nerweyi, "Bu Türk ordusunun bölgeden çıkmayacağını gösteren tehlikeli bir işarettir” dedi.

TSK stratejik Kurejaro Dağı’na yol yaptı

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 17 Nisan 2022’de Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde PKK’ye yönelik karadan ve havadan “Pençe Kilit” adıyla operasyon başlatmıştı.

Zap ve Avaşin bölgeleri, Duhok’un Amedi ilçesi sınırlarında bulunuyor. TSK unsurları operasyon kapsamında bu bölgelerde bir çok karakol kurmuş durumda.

Son olarak geçtiğimiz günlerde askerlerin Zap’ta stratejik yerlerden biri olarak bilinen Kurejaro Dağı’na yol açtığı görüldü. Kasabanın kuzey yamacına düşen Kurejaro Dağı, sınırdan 30 kilometre kadar içeride bulunuyor.

Rûdaw’a konuşan Şeladize sakinleri, çatışma ve operasyonlar nedeniyle sınır bölgelerine gidemediklerini, bu nedenle yolun hangi mevkilerden getirildiğini bilmediklerini söyledi.

Şeladizeli Selim Miran, “Bölge sarp ve engebeli olduğu için bu yolu Mam Reş tepesinden buraya olaştırmış olabilirler. Bunun için gerekli techizatları da havadan, helikopterle aktarmış olmalılar. Yolun Rekan’dan Nerwe bölgesine ve Hetute köyüne kadar uzandığı söyleniyor” dedi.  

Operasyonun başından bu yana TSK’nın Çukurca’dan Nerwe ve Rekan bölgelerine doğru dağlık alanda dört farklı yol yaptığı belirtiliyor. Yaklaşık 956 kilometre karelik bir alana sahip olan 45 bin nüfuslu Şeladize, savaş ve çatışmalardan en çok etkilenen kasabalardan biri. Sınır bölgesine düşen kasabaya bağlı 92 köyden sadece 7’si şu an dolu.

Rûdaw’a konuşan Duhok İl Meclisi üyesi Rizgar Nerweyi, “Bu Türk ordusunun bölgeden çıkmayacağını gösteren tehlikeli bir işarettir. Şeladize ve Dereluk halkı askerlerin Mam Reş ve Metin sıradağlarında yerleştiğini görüyor. Bu bölgedeki halkı olumsuz yönde etkiliyor, bu hatta 70-80 bin kadar insan yaşıyor” dedi.

Denizden yüksekliği 2 bin metreyi bulan Kurejaro Dağı, Gare ve Metina Dağları arasındaki bölgeye hakim bir noktada bulunuyor.