TSK'nin "Hakurk Operasyonu"na ilişkin açıklamalar

Milli Savunma Bakanlığı, TSK tarafından PKK üslerinin bulunduğu Hakurk alanına yönelik 3 gün süren operasyonun sonuçlandığını, 19 PKK'linin etkisiz hale getirildiğini, 2 askerin hayatını kaybettiğini açıkladı. HPG Basın İrtibat Merkezi (HPG-BİM) ise, Xakurke-Hakkari hattında Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) yönelik düzenlenen eylemlerde en az 16 askerin hayatını kaybettiğini, güçlerinden 4 kayıp verildiğini dile getirdi.

TSK'nin "Hakurk Operasyonu"na ilişkin açıklamalar

Milli Savunma Bakanlığı, TSK tarafından PKK üslerinin bulunduğu Hakurk alanına yönelik 3 gün süren operasyonun sonuçlandığını, 19 PKK'linin etkisiz hale getirildiğini, 2 askerin hayatını kaybettiğini açıkladı. HPG Basın İrtibat Merkezi (HPG-BİM) ise, Xakurke-Hakkari hattında Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) yönelik düzenlenen eylemlerde en az 16 askerin hayatını kaybettiğini, güçlerinden 4 kayıp verildiğini dile getirdi.

Seçim tartışmalarının tüm yoğunluğuyla sürdüğü bir ortamda, önce İmralı kapıları aralandı, avukatlarının PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşmesine izin verildi, ardından Öcalan'ın çağrısı üzerine açlık grevleri sona erdi.

Ancak bu eylemlerin sonra ermesinden sadece üç gün sonra Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Kürdistan Bölgesi'ndeki Hakurk bölgesine havadan ve karadan büyük çaplı bir operasyon başlattı.

TSK'nin Kürt bölgesindeki PKK hedeflerine yönelik başlattığı “Pençe Harekatı” üçüncü gününde sona erdi. Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre kara ve havadan yapılan operasyonlarda 19 PKK’li öldürüldü. Dün de iki askerin öldüğü açıklandı. 

Bakanlık, “Pençe Harekâtı kapsamında yürütülen operasyonla koordineli olarak Avaşin-Basyan ve Metina bölgelerine düzenlenen hava harekâtları neticesinde, PKK  örgütü tarafından silah mevzii, barınak, sığınak ve mühimmat deposu olarak kullanılan hedefler vuruldu’’ açıklamasını yaptı.

Harekatın gerçekleştiği Hakurk ve Avaşin bölgesi, PKK’nin ana karargahının bulunduğu Kandil’in batısında yer alıyor.

1992 yılından beri çeşitli aralıklarla bu bölgede askeri harekatlar gerçekleştiren Türkiye, en son geçtiğimiz yılın Haziran ayında Kararlılık Harekatı kapsamında bölgede sınır ötesi operasyon gerçekleştirmişti.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan operasyon açıklaması

Milli Savunma Bakanlığının sosyal Twitter hesabından, 27 Mayıs'ta başlayan harekata ilişkin bilgilendirme yapıldı:

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre kara ve havadan yapılan operasyonlarda 19 PKK'li öldürülürken, Hakurk bölgesinde devam eden harekatta 4 PKK'li daha etkisiz hale getirildi.

Açıklamada, Kürdistan Bölgesi'nin kuzeyinde bulunan Hakurk bölgesinde yürütülen Pençe Harekâtı ile koordineli olarak, Zap bölgesine düzenlenen hava harekâtı neticesinde, PKK örgütü tarafından silah mevzii, barınak, sığınak ve mühimmat deposu olarak kullanılan hedeflerin vurulduğu dile getirildi.

Eyp ve mayınlar imha ediliyor

Öte yandan bakanlıktan yapılan açıklamada, "Komandolar, Hakurk bölgesinde örgüte ait sığınak ve barınakların yanı sıra, tespit edilen tuzaklı ve uzaktan kumandalı EYP’ler ile mayınları da imha etmeye devam ediyor" denildi.

HPG-Bim'den açıklama

TSK'nin operasyonları ile ilgili bugün bir açıklama yayınlayan HPG Basın Merkezi, 29 Mayıs günü gerçekleşen bir dizi eylemde en az 16 askerin hayatını kaybettiğini ileri sürdü. HPG-BİM, 28 Mayıs günü Xakurkê’ye yönelik hava bombardımanında ise bir üyelerinin hayatını kaybettiğini belirterek, kimlik bilgilerini açıkladı.

HPG-BİM açıklamasında düzenlenen eylemlerin ayrıntıları şöyle açıklandı:

“Saat 09.00, 13.00 ve 14.00’da güçlerimiz, Xakurkê bölgesine bağlı Şehit Şahan Tepesi’ne doğru ilerlemeye çalışan askerlere yönelik bir dizi eylem düzenlemiştir. Sabotaj taktiğinin etkili bir şekilde kullanılması sonucu bu eylemlerde 4 asker öldürülmüş, 1 asker ise yaralanmıştır.

Saat 11.00’da Şehit Botan Tepesi’nde konumlanmaya çalışan Türk Ordusu'nun bir birliğine yönelik güçlerimiz tarafından ayrı bir eylem gerçekleştirilmiştir. Etkili bir şekilde yapılan bu eylem sonucunda 3 asker öldürülürken, 2 askerin ise yaralandığı gözlenmiştir. Yaralanan askerler helikopterlerle alandan uzaklaştırılırken ölmüş olup, bu eylemde öldüğü tespit edilen toplam asker sayısı 5’dir. Ölen ve yaralanan asker sayısının daha fazla olduğu değerlendirilmektedir.

Saat 14.30’da güçlerimiz tarafından Lelikan Tepesi’nde konumlanan askerlere yönelik olarak da bir eylem düzenlemiştir. Türk Ordusu'nun mevzii ve barınaklarının yoğun ateş altına alındığı bu eylemde ölü ve yaralı asker sayısı tespit edilememiştir.

Saat 04.15’te güçlerimiz tarafından Hakkari’nin Gever (Yüksekova) ilçesine bağlı Esendere beldesindeki Şovê Karakol yerleşkesini hedefleyen bir eylem düzenlenmiştir. Bir kulenin isabetli bir şekilde vurulup imha edildiği bu eylemde 2 asker öldürülmüştür.

Saat 15.00’da güçlerimiz, Hakkari’nin Çelê (Çukurca) ilçesine bağlı Xeregol Tepesi’nde konumlanan Türk Ordusu'na yönelik bir eylem gerçekleştirmiştir. Tepede bulunan barınakların tam isabetle vurulduğu bu eylemde 5 asker öldürülmüştür. Eylem ardından Türk Ordusu'nun çevresindeki alanları obüs ve havan topları ile rastgele bir şekilde bombalaması sonucunda ormanlık alanda yangın çıkmıştır.”

Hava bombardımanında bir gerilla hayatını kaybetti

Açıklamada 28 Mayıs günü Xakurke’ye bağlı Şêxzade alanına Türk Ordusu'na bağlı savaş uçakları tarafından yapılan bombardımanlarda Rêbaz Mahabat (Reşit Hasan Nejad) isimli bir gerillanın hayatını kaybettiği dile getirildi.

Cahit Armağan Dilek: “Bu harekat seçim ve açılım odaklı”

21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Cahit Armağan Dilek, bir önceki harekat gibi Pençe Harekatı’nın da bir seçim öncesine gelmiş olmasına dikkat çekiyor.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Dilek, “Eğer PKK'ya karşı bir hamle yapılacaksa ki yapılmalı bunun gerçekleştirileceği yer Suriye olmalıydı. Ama bir yıl önce 24 Haziran Seçimleri öncesi olduğu gibi yine Irak’ın kuzeyindeki Hakurk ve Avaşin bölgesi hedef alınıyor. Görünen o ki bir kez daha seçim ve açılım odaklı bir harekat söz konusu. Bunu nereden anlıyoruz? Milli Savunma Bakanlığı bile Hakurk bölgesinde operasyon yapıyoruz derken hükümete yakın gazetelerin manşetlerinde ‘Hedef kandil’,başlıklarını görüyoruz. Sanki orada bir operasyon yapılıyor ya da oraya operasyon yapılıyormuş havası yaratılmaya çalışılıyor. Başka şeyler konuşulmasın diye bu konuyu gündeme oturtmak istiyorlar. Elbette o bölgeyi kapatmak gerek. Ama zamanlama bu harekatın seçim odaklı ve açılım odaklı olduğunu gösteriyor” dedi.

21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı’nın dikkat çektiği hükümete yakın medya organlarından Milat gazetesi, “Sonrası Kandil” başlığını atarken Yeni Şafak “2. Adım Fırat’ın Doğusu” diyerek harekatın Suriye topraklarına taşınabileceğini iddia ediyor.