Türkiye 7 yıl önce hayatını kaybeden Kürt siyasetçinin iadesini istedi

Türkiye’nin 2015 yılında hayatını kaybeden Kürt yazar ve siyasetçi Sıraç Bilgin’in İsveç hükümetinden iadesini istediği ortaya çıktı.

Türkiye 7 yıl önce hayatını kaybeden Kürt siyasetçinin iadesini istedi

2015'de vefat eden Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi’nin kurucularından Sıraç Bilgin’in Türkiye’nin İsveç’ten iadesini istediği listede yer aldığı öğrenildi.

Bilgin hakkında “Sürgündeki Kürt Parlamentosu” ile “Kürdistan Ulusal Kongresi”nin oluşumunda yer aldığı gerekçesiyle yakalama kararı çıkarılmış ancak bu karar 2014'te kaldırılmıştı.

Rûdaw’a konuşan 2015’te sürgünde hayatını kaybeden Sıraç Bilgin’in oğlu Rehber Bilgin, Türkiye devletinin babasının vefatından haberdar olmamasının mümkün olmadığını söyledi. 

Bilgin, bu şekilde diasporadaki siyasi sığınmacı konumundaki Kürtlere "gözdağı" verilmek istendiği görüşünde.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurusunda bulunması kararına karşı çıkan tek ülke Türkiye.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya’yı  “PKK” ve ona bağlı olduğunu iddia ettiği Rojava’daki askeri oluşum “YPG”ye destek vermekle suçlayarak “teröre destek veren ülkeler” ile NATO çatısı altında olmak istemediğini açıkladı.

Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın üyeliği için sadece bazı Kürt siyasi sığınmacıların iadesini talep etmiyor. Türk medyasında yer alan haberlere göre, "YPG'ye sağladığınız açık mali destek kesilsin", "FETÖ firarisi olup arama kararı olan isimlerin ülkelerde yürüttükleri dezenformasyon faaliyetleri durdurulsun", "Zübeyir Aydar parlamentoda konuşturulmasın", "STK görüntüsü altındaki örgütlerin Türkiye'ye karşı yürüttüğü faaliyet ve fon toplama girişimlerini önleyin" gibi şartlar da yer alıyor.

30 ülkenin üye olduğu NATO’ya üyelik başvurusunda bulunan herhangi bir ülkenin üye olabilmesi için tüm üye ülkelerin onaylaması gerekiyor.

Türkiye son 5 yılda İsveç'ten 21 kişinin iadesini istedi

Türkiye hükümetinin, son 5 yılda İsveç’ten aralarında vefat eden Kürt siyasetçi ve yazar Sıraç Bilgin’in de yer aldığı 10'u “FETÖ”, 11'i “PKK mensubu” olduğu iddiasıyla 21 kişinin iadesini istediği belirtiliyor.

Anadolu Ajansı’nın 16 Mayıs ve 19 Mayıs tarihli haberlerine göre, aralarında Mehmet Sıraç Bilgin, Aysel Alhan, Aziz Turan, Ragıp Zarakolu ve Halef Tak'ın da bulunduğu isimlerin iadelerinin istendiği ancak bu talebi reddederken, aralarında Harun Tokak'ın da yer aldığı "Fettulah Gülen Cemaati üyesi" olduğu iddia edilen kişilerin de iadesine yönelik taleplere ise karşılık vermedi.

“PKK üyesi” üyesi olduğu gerekçesiyle İsveç’ten iadesi istenen Kürt yazar ve siyasetçi Sıraç Bilgin 2015 yılında vefat etmişti.

Rûdaw’a babasının iade talebine ilişkin konuşan Rehber Bilgin Türkiye’nin iade talebini gazeteci bir arkadaşından öğrendiğini söyledi.

Vefat eden bir ismin iadesini yorumlamakta güçlük çektiğini dile getiren Bilgin, durumun çok "saçma" olduğunu belirterek, “Ancak Türkiye devletini bilenler bu duruma şaşırmaz” şeklinde değerlendirdi.

Rehber Bilgin: Gözdağı verilmek isteniyor

Babasının iade edilmesi istenilen listede yer almasını “psikolojik savaş” olarak niteleyen Rehber Bilgin, bu şekilde  siyasi sığınmacılara "gözdağı" verilmek istendiğini dile getirdi.

Bilgin sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu psikolojik savaşta amaçlarının ne olduğunu tam olarak kestirmek mümkün değil. Ancak aileden daha çok muhtemelen Kürt siyasetinde aktif olan isimleri korkutmaya ve gözdağı vermeye yönelik. Resmi yollarla iade talebinde bulundukları listede yer alan isimlerden birinin ölü olduğu bilinmeyecek? Bu pek mümkün değil.”

Türkiye’nin iade talebinin İsveç’teki Kürtler arasında nasıl karşılandığına ilişkin soruya ise Rehber Bilgin “İsveç’te uzun süredir kalan ve vatandaşlık almış Kürtlerde bir tepkiye yol açmadı. Çünkü İsveç bir hukuk ülkesi. Ancak yeni iltica başvurusunda bulunan insanlarda kaygılara neden oldu” şeklinde yanıtladı.

Rehber Bilgin'e göre; İsveç’in Türkiye’nin taleplerine karşı nasıl bir karşılık vereceği ise ABD’nin tavrından sonra belli olacak.

Babası hakkında geçmişte “kırmızı bülten” çıkarıldığını belirten Bilgin, ancak iadesinin hiçbir zaman gündeme gelmediğini ifade etti.

29 Aralık 2015 “Sürgünde Kürdistan Parlamentosu” ve “Kürdistan Ulusal Kongresi” ile ilgili yapılan yargılamada, Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Mehmet Siraç Bilgin'in adresinin tespiti için yazılan müzekkereye, "İsveç'te vefat ettiği şeklinde duyum edinildiği" yanıtı verildiğini belirtmişti.