Türkiye, Efrin bölgesindeki köyleri top atışına tuttu

Türkiye ve güdümündeki silahlı grupların, Efrin bölgesinde bulunan Şehba’ya bağlı Nêrebiyê, Zîwan, Til Cîcan ve Til Medîq köylerini bombaladığı bildiriliyor.

Türkiye, Efrin bölgesindeki köyleri top atışına tuttu

Suriye Demokratik Güçleri’ne yakın ANHA’da yer alan habere göre bu sabah söz konusu köyler top atışlarına hefef oldu. Saldırının halen devam ettiği kaydedildi.

Türkiye’nin dün de Til Rifat ile Şerawa ilçesine bağlı Aqibê, Bênê, Dêrcimêlê, Ziyaret ve Soxanekê köylerini obüs toplarıyla bombaladığı ve söz konusu köylere 100’den fazla obüs mermisinin düştüğü belirtildi.

Ne olmuştu?

Türkiye’nin Efrin’e 18 Mart 2018'de düzenlediği askeri harekatın üzerinden 4 yılı aşlın bir süre geçti. O zamandan bu yana Efrin bölgesi yoğun insan hakları ihlalleriyle gündeme geliyor.

Türkiye’nin askeri harekatına silahlı örgütler de katılmıştı.

Bu 4 yılda Türkiye merkezli silahlı gruplar tarafından Efrin’de yağmalama, öldürme, demografik değişim gibi suçlar işlendi.

Kürt örgütleri ve siyasi partilerin protestolarına rağmen Efrin hala Türkiye'nin kontrölü altında.

Efrinli araştırmacı ve siyasi yorumcusu Zekeriya Hüseyni, "Türkiye ve Suriyeli muhalif grupların Efrin'i işgalinin 4. yıl dönümü vesilesiyle bilmeliyiz ki; Rusya, Türkiye, İran ve Suriye arasında Astana'da Efrin'i işgal planı üzerinde anlaşıldı. Hala da öldürme, yağma ve hırsızlıklar devam ediyor” dedi.

Türkiye ordusunun bombardımanı ve topçu ateşi ile silahlı grupların saldırıları nedeniyle Efrin’deki 4 yıllık bilanço şöyle:

  • 700 sivil öldü
  • 7.400 kişi kaçırıldı, yarısının akıbeti hala bilinmiyor
  • 68 okul yıkıldı
  • 28 trafo merkezi yıkıldı
  • Bir dizi mezarlık ile birlikte 15 dini türbe tahrip edildi
  • 1 milyon 300 bin zeytin ağacı kesildi

Saldırılar nedeniyle yüz binlerce Kürt evlerini ve topraklarını terk etti. Kürtlerin terk etmek zorunda bırakıldıkları yerlerle Arap ve Türkmenler yerleştirildi.