Türkiye Fırat’ın suyunu kesti!

Türkiye Fırat’ın suyunu kesti!

Tişrin Barajı yönetimi, Türkiye’nin Fırat nehrinin debisini düşürmesi nedeniyle Kuzey ve Doğu Suriye bölgesinde elektrik verilme sürelerini düşürmek zorunda kaldıklarını duyurdu.

Türk devletinin Mayıs ayından itibaren Fırat Nehri'nin Suriye topraklarına akan kısmının debisini düşürmeye başlamasıyla bölgedeki barajlarda da su oranı ciddi anlamda düşmeye başladı. Suriye’nin en büyük elektrik üretim merkezlerinden bir olan Tişrîn Barajı’nda elektrik üretim kapasitesi düşerken, bölgedeki çiftçiler de tarım arazilerini sulamakta zorluk çekmeye başladı.

Bölgeye akan suyun azalması nedeniyle Fırat ve Tişrin istasyonlarından elektriğin verilme saatleri bu haftanın başlarında yüzde 33 azaldı. Tişrin Barajı sadece 12 saat elektrik üretebiliyor. İstasyonlarda daha önce 18 saat elektrik üretiliyor ve Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine dağıtılıyordu.

Tişrîn Barajı Yönetimi’nden yapılan açıklamada, baraj suyunun azalması nedeniyle elektrik üretiminde azalmaya gidildiği ve bölgede elektrik kesintilerinin yaşanabileceği uyarısında bulundu. Açıklamada ayrıca Türkiye söz konusu politikalarının bölgenin ekoloji, tarımsal üretim ve içme suyu konusunda ciddi sorunlara yol açtığı vurgulandı.

Suriye hükümeti ile Türkiye arasında 1977’de yapılan anlaşma gereği Fırat Nehri’nin Suriye bölümüne saniyede 500 metreküp su bırakılması gerekiyor. Ancak Türkiye’den Suriye bölgesine mevcut su akışı şu a saniyede 150 ila 200 metreküp arasında.

 

 

Anha