Türkiye Rojava’nın suyunu kesti

Türkiye, Suriye'ye akması gereken Fırat Nehri suyunun beşte üçünü kesmesi nedeniyle Kuzey ve Doğu Suriye’de ciddi su sorunu yaşanıyor.

Türkiye Rojava’nın suyunu kesti

Kuzey ve Doğu Suriye yönetimi, Türkiye'nin Fırat Nehri'nin suyu konusunda verdiği taahhütlere uymadığını belirtti.

Türkiye, Suriye ve Irak arasında yapılan anlaşmaya göre, Fırat’ın suyundan üç devletin eşit bir şekilde faydalanması gerekiyor. Ancak Türkiye'nin anlaşmaya uygun hareket etmediği belirtiliyor. 

Suriye ve Türkiye arasında 17 Temmuz 1987'de yapılan anlaşma uyarınca, Türkiye’nin, Suriye sınırına saniyede 500 metreküpten fazla su bırakması gerektiği ifade edilirken, Türkiye'nin anlaşmayı ihlal ederek, Suriye kısmının su oranını saniyede 200 metreküpün altına düşürdüğü belirtiliyor. 

17 Nisan 1989'da Irak’ta imzalanan anlaşmaya göre ise Irak'ın Fırat nehrindeki payı yüzde 58, Suriye'nin payı yüzde 42 olarak belirlendi.

Bu da Suriye'nin Fırat Nehri'ndeki payının 6 milyar 627 metreküp, Irak’ın 9 milyar 106 metreküp ve Türkiye’nin payının 15 milyar 700 metreküp olduğunu gösteriyor.

Fırat Nehri, Suriye’nin Rakk ve Deyrazor şehirlerinin ana geçim kaynağı olmakla birlikte ülkenin ikinci büyük şehri olan Halep’e de su sağlıyor.

Kuzey ve Doğu Suriye'nin Fırat Nehri çevresinde bulunan yaklaşık 400 bin hektarlık tarım arazisi ve meyve bahçesi de bu nehirden sulanıyor. Kıyıda yaşayan çiftçilere göre, Türkiye Fırat'ın suyunu kesmeye devam ederse, bu bölgenin geçim kaynakları kötü etkilenecek ve pazarlarda sebze ve meyve bulunamayacak.

Bu yılın Şubat ayının sonunda Fırat suyunun büyük ölçüde azaltılmasının elektrik üretimini de kötü etkilediği belirtiliyor. Kuzey ve Doğu Suriye Barajlar Genel Müdürlüğü, 2 Mart'ta yaptığı açıklamada, Tişrin Barajı'nın 70/320 metreküp, Fırat su oranının ise 70/301 metreküpe düştüğünü açıkladı.

İdare, açıklamasında su sıkıntısının çok tehlikeli olduğuna dikkat çekerek, bunun kirlilik oranını artırdığını ve insanlar arasında hastalıkların yayılmasını da hızlandıracağını vurguladı. Ayrıca yaklaşık dokuz milyon insanın içme suyunun Fırat’tan sağlandığı kaydedildi.

 (Mezopotamya Ajansı)