Türkiye tehdidi, Kürtler ile Esad arasında yeni bir yakınlaşma mı başlatıyor?

Türkiye tehdidi, Kürtler ile Esad arasında yeni bir yakınlaşma mı başlatıyor?

Ahmed Faik / KRD NEWS - Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve Esad Rejimine sadık ordu güçleri arasında, Deyrezzor ve Rakka’da IŞİD’e karşı yapılacak operasyonların koordinasyonunun yapılması amacıyla ortak bir operasyon odası kurmaya çalışıldığı iddia edildi.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve Esad Rejim Ordusu güçleri arasında operasyon odasının faaliyetlerine başladığını iddia eden Lübnan kaynaklı medya organlarına göre ortak operasyon odasının oluşturulması kararının yakın bir zamanda hem Demokratik Suriye Güçleri, hemde Esad Rejim Ordusu güçlerince yakında resmen ilan edileceğini belirtildi.

DSG ve Esad ordusu arasındaki koordinasyonun artırılmasına ilişkin kararın nedeni olarak ise Rojava’daki Türkiye tehdidi olarak belirtildiği iddia edilmekte.

Bununla birlikte Suriye, Ürdün ve Irak sınırının birleşim yeri olan At-Tanf bölgesinde konuşlu bulunan Amerikan destekli rejim muhaliflerinin bölgeden çıkarılarak yerlerine Demokratik Suriye Güçleri (DSG) içinde yer alan Arapların yerleştirilmesine yönelik ABD tekliflerinin de DSG’li yöneticilerce red edilmesi. DSG’li yöneticilerin ABD tarafından getirilen bu teklifi red etmelerinin temelinde Türkiye tehdidine karşı bir nebze de olsa Esad rejiminden destek arayışı olarak açıklanıyor.

Demokratik Suriye Güçleri, Menbiç Askeri Konseyi’nde bulunan Araplardan oluşan El-Nukhbah Kuvvetlerini At-Tanf sahasına nakletmeyi reddetti.

Demokratik Suriye Güçleri ile Esad Rejimi arasında ortak operasyonlar odası resmen kurulmuş olması, Halep savaşından bu yana her iki güç arasında kesilen iletişimin yeniden sağlanması anlamına gelecek.