'Türkiye ve Rusya, Rojava’ya askeri operasyon için pazarlık yapıyor'

Ankara, Kürt militanları çıkarmak için Türkiye sınırı yakınlarında küçük çaplı bir operasyon düzenlemek için Moskova ile görüşüyor.

'Türkiye ve Rusya, Rojava’ya askeri operasyon için pazarlık yapıyor'

Middle East Eye'dan Levent Kemal ve Ragıp Soylu imzasıyla yayımlanan haberde, Türk ve Rus yetkililerin, gelecek haftalarda Türkiye'nin YPG'ye karşı küçük ölçekli bir harekat düzenlenmesi üzerine müzakerelerde bulunduğu ifade edildi.

Bu haftanın başlarında, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan , Ankara'nın YPG bağlantılı zanlılar tarafından gerçekleştirildiğine inandığı 13 Kasım İstanbul bombalı saldırısına yanıt olarak Kürt Halkı Koruma Birliklerini (YPG) kara operasyonuyla tehdit etti .

Türk savunma bakanı Hulusi Akar Perşembe günü Rus mevkidaşı Sergei Şoygu ile yaptığı telefon görüşmesinde Ankara'nın Türkiye'deki sivil yerleşimleri hedef alan saldırılara yanıt vermeye devam edeceğini söyledi.

Ankara, İstanbul bombalamasından bu yana Rojava'da YPG hedeflerine yönelik bir dizi savaş uçağı ve insansız hava aracı saldırısı düzenleyerek hem savaşçılar hem de siviller arasında ölümlere yol açtı. Bu, saldırıların ABD askerlerinin konuşlandığı koalisyon üslerine yakınlığı konusunda Amerikan eleştirisini çekti .

Akar'ın Şoygu ile görüşmesine ilişkin Türkiye'den yapılan açıklamada, "Terör tehdidini ve koridorunu kalıcı olarak önlemenin ve terör örgütlerini etkisiz hale getirmenin birinci önceliğimiz olduğuna işaret ettik. Bu konuda daha önce varılan mutabakatlara uyulmasının büyük önem arz ettiği bir kez daha vurgulanmıştır."  İfadeleri kullanıldı.

2016'dan beri dördüncü saldırı

Ankara, YPG'yi, Türkiye, ABD ve AB tarafından terör örgütü olarak tanımlanan PKK ile doğrudan bağları nedeniyle terörist bir grup olarak görüyor.

Türk ve Rus yetkililer, bu hafta başlarında Kazakistan'ın Astana kentinde yürütülen Suriye müzakereleri çerçevesinde de bir araya geldi.

Görüşmenin ardından Rus yetkililer Türkiye'yi taarruzdan caydırmaya çalıştıklarını söylediler. Ancak gözlemciler, Rus açıklamalarının şimdiye kadar yeterince güçlü olmadığına inanıyor.

Haziran ayında Erdoğan , Rusya'nın Ankara ile Şam arasındaki arabuluculuğu nedeniyle yavaşlayan Halep vilayetindeki Tel Rıfat ve Menbic şehirlerine yeni bir saldırı tehdidinde bulundu. Müzakerelere aşina olan kaynaklar, Tel Rıfat'ın yaklaşmakta olan bir saldırıda hedef alınan yerler arasında olabileceğini söylüyor.

Türk ve Suriye hükümet güçleri arasında sıkışmış stratejik konumu nedeniyle Tel Rıfat önemlidir ve YPG'nin bölgedeki mevzilerine yönelik tekrarlanan ölümcül saldırıları nedeniyle zaman zaman Ankara için bir hayal kırıklığı noktası haline geldi.

Bir askeri kaynak Middle East Eye'ye Haziran ayında "YPG, Suriyeli isyancıların elindeki bölgelere ve Türk askeri üslerine roketler, tanksavar füzeleri, top ateşi ve çok sayıda roketatar şeklinde en az 100 saldırı düzenledi" dedi.

Kaynak, Kürt grubun 2016 yılında Rus hava saldırılarının yardımıyla ele geçirdiği YPG'nin elindeki Menagh hava üssünün de düşman kuvvetleri için Türkiye'nin Kilis kentini hedef alabilecekleri stratejik bir konum olduğunu sözlerine ekledi.

Ankara, YPG'nin bölgeyi 2016'da Suriyeli isyancılardan ele geçirmesinden bu yana 250.000 Suriyeli Arap'ın Suriye'nin Türk kontrolündeki Azaz şehri için Tel Rıfat'tan kaçtığını iddia ediyor.

Devrim Muhafızları'na bağlı milisler, Suriye hükümetinin Halep'in kuzeyini ve Tel Rıfat'ı koruma çabalarına aktif olarak katıldıkları için,  İran'ın Rojava'daki bir Türk operasyonuna tepkisinin ne olacağı henüz belli değil .