Türkiye’den ABD'nin YPG mektubuna tepki

Türkiye’den ABD'nin YPG mektubuna tepki

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Savunma Bakanlığı'nın YPG'ye verilen silahlarla ilgili Türkiye'ye yazdığı bilgilendirme mektubunun yeterli olmadığını belirtti.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Kalın, ABD Savunma Bakanı James Mattis'in yazdığı mektupla ilgili olarak “Şu anda onunla ilgili Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanlığımız arasında bir mekanizma işletiliyor” dedi.

Kalın sözlerine şöyle devam etti :

“Bizim Washington seyatimizde 'Somut olarak size bu verileri ileteceğiz, böylece PYD'ye verilen silahlar Türkiye'ye karşı kullanılmayacak' dediler. Tabii bu bizim için yeterli bir durum değil, yani bu asıl meseleyi çözmüyor. Amerikalıların, Türkiye'ye yönelik tehditler söz konusu olduğunda bunun minimize edilmesi noktasında bir önerileri bu. Biz bunu yeterli görmüyoruz tabii. Çünkü baştan beri biz YPG'ye, PYD'ye bu şekilde silah ve destek verilmesini doğru bulmadığımızı ifade ettik.”

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Türkiye Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’a gönderdiği mektupta, YPG’ye verilen malzeme ve teçhizata ilişkin bilgi vermişti.

Mattis mektubunda, “ABD ile Türkiye’nin ilişkisinin IŞİD’in mağlup edilmesinin çok daha ötesinde bir stratejik ortaklık olduğunu” ifadelerine yer vermişti.

“PYD-YPG varsa biz o operasyonda yokuz

İbrahim Kalın, “PYD-YPG varsa biz o operasyonda yokuz. Tamam buyursunlar yapsınlar ama Türkiye'ye dönük bir tehdit, bir risk söz konusu olduğunda Türkiye bu konuda ulusal çıkarlarını korumak için gerekli adımları atar. Bunun için kimseden izin almaz. O konuda bizim tavrımız çok net” diye konuştu.