Türkiye'den Avrupa Konseyi'ne Osman Kavala tepkisi

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararı uyarınca iş insanı Osman Kavala’yı tahliye etmeyen Türkiye için ihlal süreci başlatılmasını isterken, Ankara karar tepki gösterdi.

Türkiye'den Avrupa Konseyi'ne Osman Kavala tepkisi

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Osman Kavala kararını yerine getirmediği için Türkiye’ye karşı ihlal sürecini başlatma kararı verdi.

Resmi kararın yarın açıklanması beklenirken, Türkiye’yle ilgili ihlal süreci başlatılması kararıyla birlikte bununla ilgili resmi bir bildirim Türkiye’ye gönderilecek ve Ankara’dan belirli bir süre içinde yanıt vermesi talep edilecek.

ANKARA’DAN TEPKİ

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Osman Kavala davasıyla ilgili Türkiye hakkında ihlal prosedürü başlatması hakkında “AİHM kararlarının uygulanmasını tüm üye ülkeler yönünden tarafsız bir yaklaşımla ele almalıdır” açıklamasında bulundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Başta AK Bakanlar Komitesi olmak üzere herkes, bağımsız ve tarafsız mahkemelerce yürütülen yargı sürecine saygı ve güven duymalıdır" denildi.

Açıklamada Avrupa Konseyi'nin kurucu üyesi olan Türkiye'nin  Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden kaynaklanan sorumluluklarının bilincinde olduğu belirtilerek, "Bu yıl içinde 128, bugüne kadar ise toplam 3674 AİHM kararı tarafımızdan uygulanmıştır" denildi.

AİHM 10 Aralık 2019 tarihinde Osman Kavala’nın tutukluluğun hak ihlali olduğuna hükmetmiş, ‘derhal serbest bırakılması’nı istemişti.