Türkiye'nin Suriye'deki stratejik hedefleri

Ortadoğu uzmanı gazeteci Fehim Taştekin, IŞİD lideri Bağdadi'ye karşı yapılan operasyonda "ABD, Türkiye IŞİD konusunda sana güvenmiyoruz demiş oldu" dedi. 

Türkiye'nin Suriye'deki stratejik hedefleri

Ortadoğu uzmanı gazeteci Fehim Taştekin, IŞİD lideri Bağdadi'ye karşı yapılan operasyonda "ABD, Türkiye IŞİD konusunda sana güvenmiyoruz demiş oldu" dedi. 

Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) tarafından Hamburg Bilim ve Eğitim Sendikası'nda (GEW) 'Ortadoğu'da paylaşım kavgası ve Suriye'de süren savaş' konulu düzenlenen Sol Parti Hamburg Milletvekili Deniz Çelik'in moderatörlüğünü üstlendiği sempozyuma Ortadoğu uzmanı gazeteci Fehim Taştekin'in yanı sıra Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan ve DİDİF Hamburg Başkanı Dilan Baran konuşmacı olarak katıldı.

Artı Gerçek'ten Süheyla Kaplan'ın haberine göre Taştekin, Suriye'de şu anda çıkmaz bir durumun olduğunu ve dengelerin 'dehşet' içinde değiştiğini ifade ederek şöyle konuştu:

"IŞİD'in kurucusu Ebubekir el Bağdadi'nin ABD operasyonu ile öldürülmesi Türkiye'nin IŞİD konusunda sahtekarlığını ortaya çıkardı. ABD İncirlik Üssü'nü kullanmadı. Erbil hava sahasının kullanılmasıyla ABD, Türkiye IŞİD konusunda sana güvenmiyoruz demiş oldu. Türkiye sınırlarının dibinde karargahlar bulunmasına ve Türk istihbaratının her yerde olmasına rağmen, ABD Bağdadi'ye yönelik operasyonda Türkiye'ye güvenmediğini göstermiş oldu."

Taştekin, YPG'nin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (dsG) Genel Komutanı Mazlum Kobane'nin Türkiye tarafından kırmızı bültenle aranmasına rağmen ABD'ye davet edilmesini, ABD'nin terörle mücadelede Kürtleri ortak olarak görmesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Taştekin, Erdoğan'ın Kürtlere saldırmasının stratejik nedenlerini ise dört maddede şöyle sıraladı:

Erdoğan, Kürtler'in bölgede özerklik statüsünü almasını istemiyor. Bölgede sadece Erdoğan'ın kişisel hırsları değil; CHP, asker, MHP gibi devletin resmi ideolojisini yürüten bir politika ile saldırı politikası egemen.

Erdoğan eğittiği Milli Ordu ile Suriye'de alternatif bir ordu oluşturmak istiyor.

Suriye'nin yeniden inşasında Türkiye'ye pay dayatmak isteniyor.

Yeni Osmanlıcılık hayali. Açıkça dile getirilmesi de 'yeniden diriliş' anlamında Yeni Osmanlıcılık yayılmacı politika güdülerek bölgede egemen olunmak isteniyor.