UNICEF'ten İran ve Rojhılat’taki gösterilerde çocukların öldürülmesini kınayan bildiri

İran ve Doğu Kürdistan’daki gösterilerde şu ana değin 63 çocuk hayatını kaybetti. Geçtiğimiz 27 Kasım günü UNICEF bir bildiri yayınlayarak çocukların öldürülmesini kınadı ve İran’daki şiddetin sona ermesini talep etti.

UNICEF'ten İran ve Rojhılat’taki gösterilerde çocukların öldürülmesini kınayan bildiri
İran devletinin Doğu Kürdistanlı Jina Emini'nin  ahlak polislerince öldürülmesiyle başlayan gösterilerinin başından itibaren göstericilere karşı şiddet kullanması büyük gündem oldu. Fakat uluslararası toplum şu ana değin İran’ı sivil insanlara karşı şiddet kullanımından caydıracak bir yaptırıma gitmedi. Sivil kamuoyunun duyarsızlıkla eleştirdiği kurumlardan biri de UNICEF olmuştu.
 
Geçtiğimiz 27 Kasım günü UNICEF bir bildiri yayınlayarak çocukların öldürülmesini kınadı ve İran’daki şiddetin sona ermesi için çağrıda bulundu.
 
UNICEF bildirisinde  İran devletinin Çocuk Hakları Sözleşmesine taraf olduğu ve yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini bildirdi. UNICEF “Halk ayaklanması sırasında 50’den fazla çocuğun hayatını mal olduğunu ve çok daha fazlasının yaralandığı görülüyor biz her türlü şiddete ve tacize son verilmesi çağırısında bulunuyoruz” dendi.
 
“UNICEF ayrıca okullarda devam eden baskı, baskın ve aramalardan da endişe duyuyor. Okullar çocuklar için güvenli bir yer olmalıdır” ifadelerine de yer verildi.
 
“UNICEF, bazı okullarda devam eden baskınlar ve aramalardan da derin endişe duymaya devam ediyor. Okullar her zaman çocuklar için güvenli yerler olmalıdır.” İfadelerine de yer verildi. UNICEF ayrıca ilk çocuk ölümlerinden itibaren İran devlet yetkilileri ile görüştüklerini de iddia etti.
 
BM Güvenlik Konseyinin “gereksiz ve orantısız güç kullanımından kaçınma” çağrısını desteklediğini belirten UNICEF bildirisinde ayrıca hayatını kaybeden çocukların ailelerin acılarını paylaştıklarını da belirtti.
 
Uluslararası siyasi kamuoyunun İran ve Doğu Kürdistan’daki gösterilere karşı gösterdiği duyarsızlık devam ediyor. Özellikle BM ve AP gibi kurumlar bu konuda eleştiriliyor.
 
İranlı ünlü aktris Mehtab Karamati UNICEF’i eleştirip istifa etti
 
UNICEF’in elçisi görevini yürüten isimlerden Mehtab Karamati isimli ünlü İranlı aktris de bir açıklama yayınladı. Açıklamada “60 gün geçti, çocuklar öldürülüyor, insanlarımız ‘jin, Jiyan, azadi” gibi çok doğal bir hak için sokakta ama öldürülüyorlar. Siz hala bürokrasiniz içinde tek bir şey yapmıyorsunuz” diyerek UNICEF’i eleştirdi ve artık UNICEF elçisi olmayacağını belirtti.
 
Fakat İranlılar Karameti’nin istifasının daha çok kendini korumak için olduğunu düşünüyor. Ve sosyal medya üzerinden Karamati’ye dönük pek çok eleştiri yapıldı. Karameti’ye Angelina Jolie’nin tutumu örnek gösterildi.