Ünlü İranlı kadın matematikçi hayatını kaybetti

Ünlü İranlı kadın matematikçi hayatını kaybetti

Fields Madalyasını kazanan ilk kadın olarak tarihe geçen İranlı matematikçi Meryem Mirzahani vefat etti.

Uzun süredir kanser nedeniyle ABD’de tedavi gören ünlü İranlı matematikçi Meryem Mirzahani bugün hayatını kaybetti.

2008’den bu yana Stanford Üniversitesi'nde matematik profesörü olarak çalışan Mirzahani, 2014 yılında “Matematiğin Nobeli” sayılan Fields madalyasını alarak bu ödülü kazanan ilk kadın olmuştur. Çalışmalarında özellikle hiperbolik geometri, ergodik teori, simplektik geometri ve Teichmüller teorisine odaklanmaktadır.

Meryem Mirzahani, 1977 yılında başkent Tahran'da dünyaya geldi. Tahran’da üstün yetenekli öğrencilere hizmet veren bir kurumda öğrenim gördü. 1994 ve 1995'de ülkesinin matematik olimpiyat takımında yer aldı ve altın madalya aldı. 1999'da Tahran'daki Şerif Teknoloji Üniversitesi'nden mezun oldu. Lisansüstü çalışma için ABD’ye gitti, 2004'te Harvard'dan doktorasını aldı. 2004-2008 yıllarında Clay Matematik Enstitüsü ve Princeton Üniversitesi’nde görev yaptı. 2008’de Stanford Üniversitesi’nde profesör oldu.

2014 yılında Güney Kore'nin başkenti Seul'daki Uluslararası Matematikçiler Kongresi tarafından verilen Fields Madalyası'na layık görüldü. Bu ödülü alan ilk kadın bilim insanı oldu.