Urfa'da 'Suriye Milli Ordusu' ilanı

Urfa'da 'Suriye Milli Ordusu' ilanı

Kendilerine “Suriye Geçici Hükümeti ve ÖSO Komutanları” diyen bir grup Urfa'da “Suriye Milli Ordusu”nu kurduklarını açıkladı. Grubun gündemlerinde ise, Türkiye'nin Rojava ve Suriye'ye olası operasyonuna destek vermek oldu.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, Türkiye'nin daha önce "Milli Ordu" ve Azez'de 30 Aralık 2017 tarihinde "Ulusal Ordu" ismi ile bir araya getirdiği ve tamamı kendi denetiminde olan “Özgür Suriye Ordusu” (ÖSO) unsurlarının “komutanları” ile yine Türkiye'nin oluşturduğu “Suriye Geçici Hükümeti’nin” Başbakanı Abdurrahman Mustafa ve “Savunma Bakanı ile Genel Kurmay” Başkanı Selim İdris, Urfa'da bir otelde polisin aldığı yoğun güvenlik önlemleri altında toplandı.

"Milli Ordu" ve "Ulusal ordu" ismi ile İdlib'te El Kaide uzantılı Heyet Tahrir El Şam (HTŞ/El Nusra) ile ortak hareket ederek, TSK'nin girdiği Afrîn'de talan ve işkence ile adını duyuran ÖSO grupları, toplantıda “Suriye Milli Ordusu” (Ceyşül Vatani) adı altında birleştiklerini, düzenli ordu statüsüne geçtiklerini ve savunma bakanlığına bağlandıklarını açıkladı.

Toplantıda konuşan Abdurrahman Mustafa, 50 bin askerden oluşan yeni ordunun Türkiye’nin olası Fırat’ın doğusuna yönelik harekatına da destek olacağını belirterek, "Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı’nda Özgür Suriye Ordusu Türk askeri ile omuz omuza çarpışmıştır. Herkesin bildiği üzere Fırat’ın doğusundaki halkımız katliamlara maruz kalmış köyleri ve beldeleri yıkılıp yakılarak göç ettirilmiştir. Bize düşen bu zulmü ortadan kaldırmaktır" dedi.

Mustafa, üstlendikleri sorumluluğun gereğini yerine getireceklerini ifade ederken, kendilerine her zaman destek olan Türkiye’ye de teşekkür etti.

İdris ile ÖSO gruplarının “komutanları” da yeni oluşum ile düzenli orduya geçiş yapacaklarını ve Suriye’nin özgürleşmesi için çabalayacaklarını ileri sürdü. İdris ve diğerleri, Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik söylemlerini tekrarlayarak, yapılacak harekata katılacaklarını söyledi.