Vahap Coşkun: Kürtler dahil, Suriye’nin dağılmasını talep eden etkin bir güç bulunmuyor

Vahap Coşkun: Kürtler dahil, Suriye’nin dağılmasını talep eden etkin bir güç bulunmuyor

Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden Vahap Coşkun K24 haber sitesindeki son yazısında Suriyenin bölünme ihtimallerini değerlendirdi. Coşkun, Kürtler dahil, Suriye'nin dağılmasını talep eden etkin bir güç olmadığını, ABD ve Rusya gibi büyük devletlerin de Suriye'nin bütünlüğünden yana olduklarını belirtti. Her iki büyük ülkenin rekabet içinde olmalarına rağmen "mevcut Suriye"nin korunması konusunda uzlaşma içinde olduklarını vurguladı.

 Keza, Türkiye ile İran'ın da karşıt kutuplarda görünmelerine karşın, bölgede sınırların değişmezliği konusunda aralarında bir ihtilaf olmadığını ifade eden Coşkun, devlet olma ihtimali taşıyan ABD-Rusya destekli PYD/YPG'nin de Suriye'nin parçalanmasından yana olmadığını dile getirdi.

Coşkun yazısına şöyle devam etti: "Öteden beri PYD/YPG –defalarca- Eşbaşkanı Salih Müslim’in ağzından Suriye’de ayrı bir Kürt devleti hedeflemediklerini açıkladı. Bu görüşlerini değiştirdiklerine dair bir emareye rastlanmıyor. Böyle bir gelişmenin Suriye’deki bütün halkları daha kötü bir duruma düşüreceğini belirtiyor. Federasyon talep ediyor, Suriye’nin birliğinin ancak demokratik bir federasyonla temin edilebileceğini savunuyor.

Sonuç olarak, Suriye’nin dağılmasını talep eden etkin bir güç bulunmuyor.  

Birinci Körfez Savaşı 1990’da başladı. Aradan otuz yıla yakın bir süre geçti ama sular durulmadı. Vakit içinde istikrarsızlık had safhaya çıksa da Irak halen ayakta.

Suriye’de ise iç savaş 2011’de başladı. Bugüne kadar yaşananlar Suriye’de hem rejimin hem de müttefiklerinin sınırlarının korunmasında son derece kararlı olduklarını gösterdi. Bu itibarla kısa bir sürede Suriye’de harita değişiminin olması ve yeni bir devletin boy göstermesi beklenmemeli.