Yabancı danışmanlar bağımsızlık referandumu için Kürdistan’a geliyor

Yabancı danışmanlar bağımsızlık referandumu için Kürdistan’a geliyor

Bağımsızlık referandumunu izlemek ve uluslararası yasalar nezdinde hem yardımcı olmak hem de gözlemlerde bulunmak üzere Kürdistan’a geliyor. Uzmanlar, Irak Anayasası’nın Kürdistan’ın bağımsızlığına engel olmadığını, uluslararası yasalara göre mevcut ortam ve durum bağımsızlığına uygun olduğunu belirtiyor.

Kürdistan için bağımsızlık referandumuna gün geçtikçe daha çok yaklaşılıyor. İçte ve dışta da bu sürecin sağlıklı bir şekilde ilerleme kaydetmesi için çalışmalar devam ediyor. Siyasi taraflar, referandumun yasal kalıplar içinde ilerlemesi ve yaşanacak sorunlara çözüm üretilmesi için görüşmelerine devam ediyor.

Irak anayasası ve anayasa mahkemesi engel olamaz

Uzmanlar, Irak Anayasası’nın ve hatta Anayasa Mahkemesi’nin, Kürdistan’ın bağımsızlığına engel teşkil edemeyeceğini çünkü yasalara göre Irak’ta farklılıkların hakları koruma altında olduğunu vurguluyor. Irak’ta yasaların, Kürdistan’da bağımsızlık referandumunun yapılmasına müsaade ettiğini bildiren uzmanlar, ne uluslararası ne de iç yasaların hiçbir şekilde buna engel olamayacağını belirtiyor.

Kürdistan’da siyasi ve ekonomik krizler bir tarafa sınırlarında da Peşmerge güçleri, en vahşi terör örgütüne karşı sert bir mücadele veriyor. Ancak bu durumlar bile Kürdistan’daki bağımsızlık talebinin önüne geçmedi ve çalışmaların hızını düşürmedi.

Uluslararası konjonktür referanduma müsait

Uluslararası yasaların ve konjonktürün, bağımsızlık referandumuna gayet müsait olduğunu kaydeden uzmanlar ayrıca,  siyasi tarafların bu konuda birlik içinde hareket etmesinin hayati önem taşıdığını belirterek artık bu gerçeğin kaçınılmaz olduğunu ifade ediyor.

Yurt dışından danışmanlar ve gözlemciler çağrıldı

Kürdistan24’ün edindiği bilgilere göre Kürdistan hükümeti, bağımsızlık referandumunun daha olumlu ve sorunsuz bir ortamda gerçekleşmesi için yurt dışından çok sayıda gözlemci ve danışmana davet gönderdi. Danışmanların, bağımsızlığına yeni erişmiş ülkelerdeki tecrübeleri, Kürdistan yönetimiyle paylaşacağı belirtiliyor.