Yakış'tan Biden-Erdoğan zirvesi yorumu: 'YPG konusunda mesafe kat edilmedi, diğer sorunlar ise...'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden, Brüksel'de gerçekleştirilen NATO zirvesi sırasında bir araya geldi ve ABD-Türkiye arasındaki sorunlu meseleleri ele aldı.

Yakış'tan Biden-Erdoğan zirvesi yorumu: 'YPG konusunda mesafe kat edilmedi, diğer sorunlar ise...'

Görüşme, iki liderin Biden'ın başkan seçilmesinden bu yana ilk temas olması ve Biden'ın Ermeni Soykırımı'nı resmen tanıyan açıklamaları gölgesinde gerçekleşmesi nedeniyle önem taşırken, S-400, F-35, YPG/PYD gibi konuların ele alınması bakımından da dikkatle izlendi.

Erdoğan görüşme sonrasında, "Son derece yararlı, samimi bir görüşme oldu" yorumunu yaparken, Ankara'nın S-400 konusundaki tutumunu yineledi. 

İkili görüşmeyi Sıcak Takip'te Gülten Sarı'ya değerlendiren Dışişleri eski Bakanı Yaşar Yakış, "YPG ile ilgili bir mesafe kaydedilemedi, diğer sorunlar da olduğu yerde duruyor" dedi.

Yakış'ın açıklamalarının satır başları şöyle:

"Görebildiğim kadarıyla işler kötüye de iyiye de gitmedi. Olduğu yerde duruyor. Bu toplantının bir NATO toplantısı olduğunu göz önünde bulundurmamız lazım. Öyle bir yerde, Türkiye'yi sıkıntıya sokacak pek bir şey söylenmezdi. İki ülke arasındaki, heyetler arası görüşmelerden ziyade NATO bünyesinde yapılan görüşmeydi. 

Türkiye tarafı, gerilimi tırmandıracak şeylerden kaçındı. Cumhurbaşkanı da büyük bir beklenti yaratmaya çalışmamış. Üzerinde en fazla durduğu konu, Kuzey Suriye Kürtleri konusunda ABD'nin tutumuydu. Bu tutumu eleştirdi. Kürt meselesi konusunda da bir mesafe kat edilemediği ortaya çıktı. Diğer konularda da mesafe alınmaktan ziyade, sorunların olduğu yerde bırakıldığı görülüyor. Meseleler, dışişleri ve savunma bakanlarına havale edilmiş gibi duruyor.

Cumhurbaşkanının açıklamalarından, bugünkü zirvenin Türkiye tarafından nasıl algılandığının izahatini aldık. Amerikalılar konuşuyor olsaydı neler söyleyecekti? Onların hangi konular üzerinde durduğunu, ABD tarafının açıklamalarından öğreneceğiz.

1915 olaylarından hiç bahsedilmediği anlaşılıyor. Çünkü soykırım lafı artık kullanılmış ve geri alınmasının da mümkün olmaması nedeniyle, Cumhurbaşkanının bu konuda hiçbir şey söylemediği anlaşılıyor.

(Sorunlarla ilgili) bir mesafe kat edilmediği ama tarafların geri adım da atmadığı şekilde değerlendiriyorum durumu."