YNK'den cumhurbaşkanlığı için 2 aday

Kürdistan Yutseverler Birliği’nin(YNK) Irak Cumhurbaşkanlığı’na 2 aday belirlediği YNK içerisindeki muhalefet nedeniyle Berhem Salih’in adaylığının ise kabul edilmediği ileri sürüldü.

YNK'den cumhurbaşkanlığı için 2 aday

Kürdistan Yutseverler Birliği’nin(YNK) Irak Cumhurbaşkanlığı’na 2 aday belirlediği  YNK içerisindeki muhalefet nedeniyle Berhem Salih’in  adaylığının ise kabul edilmediği ileri sürüldü.

Londra’da yayın yapan Şark ül Evsat gazetesinin bugünkü sayısında  yer alan habere göre, dün toplanan YNK Politbürosu, Irak Cumhurbaşkanlığı için YNK içerisinden 2 isim belirledi.  Demokrasi ve Adalet İçin Koalisyon Başkanı eski YNK’li Berhem Salih’in ise adaylığına onay çıkmadı.

Dün toplanan YNK Politbürosu’nun cumhurbaşkanlığı koltuğu için Politbüro Sekreteri Mele Bextiyar ile Mam Celal’in bacanağı Letîf Reşîd’i aday göstereceği bildirildi.

YNK’nin daha önce Berhem Salih’i cumhurbaşkanı adayı gösterilmesine dönük görüşünden vazgeçildiği öğrenildi.

Gazetede yer alan habere göre YNK üyelerinin büyük kısmı Mela Bextiyar’ın adaylığını destekliyor. Mam Celal’in eşi Hêro Ehmed’in kızkardeşi Şanaz Ehmed ile evli olan eski Irak Su İşleri Bakanı Letîf Reşîd’in ise Talabani ailesince desteklendiği gelen bilgiler arasında.  

‘PDK’den Letîf’in adaylığına muhalefet’

Öte yandan BasNews’in edindiği bilgilere göre, Kürdistan Demokrat Partisi(PDK) Irak eski Su  İşleri Bakanı Letîf Reşîd’in cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı çıkıyor. PDK, Letîf Reşîd’in bir dönem Irak eski Başbakanı Nuri Maliki’ye danışmanlık yaptığı dönemde Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne Bağdat’ın ödediği %17’lik bütçenin kesilmesini isteyen isimlerden biri olduğu için PDK Letîf Reşîd’in adaylığına muhalefet ediyor.

BasNews’e konu hakkında konuşan YNK yöneticilerinden Ednan Mihamed Mîna,

"Kürtler için cumhurbaşkanlığı makamı önemli. Görev alacak kişi Kürtlerin anayasal haklarına  sahip çıkacak ve Kürdistan hükümetini destekleyecek bir isim olmalı” ifadelerini kullandı.

YNK’de Berhem Salih depremi!

BasNews’in edindiği bilgiye göre, YNK içerisinde Berhem Salih’in adaylığını da ciddi muhalefet olduğu öğrenildi.

Facebook hesabında Berhem Salih’in aday gösterilmesine tepki gösteren YNK’li sanatçı Ceza Kerîm, “Ben 4 yıldır YNK içerisinde mevki sahibi olmayı beklerken Berhem Salih’e makam sunuluyor! Mam Celal’in mezarı içine yemin ederimki böyle bir şey olursa 34 yıllık emeğim yerin dibine girsin!” şeklinde tepki gösterdi.  

BasNews’e konuşan YNK’nin önde gelen kadrolarından Hawkar Elî ise YNK’nin partiye görnül verenlere değil, dürüst olmayan kadroları öne çıkardığını belirterek “Ne zamandır parti içinde göreve hazır olduğumuzu söylememize rağmen kimse bu isteğimizi ciddiye almıyor!” şeklinde tepki gösterdi.

Irak'ta 12 Mayıs'ta genel seçimlerin yapılmasının ardından gelen hile ve şaibe iddialarından dolayı resmi sonuçlar yaklaşık 3 ay sonra açıklanmıştı. Irak'ta yeni hükümetin kurulması için meclis ilk oturumunu 3 Eylül'de gerçekleştirmiş, Sünni Araplardan Muhammed Halbusi'yi parlamento başkanlığına, PDK’nin adayı Beşir Halil Hadad ise parlamento başkanı 2. yardımcısı seçilmişti.  

Irak’ta bileşenler arasındaki anlaşmaya göre, cumhurbaşkanlığına Kürtlerin seçilmesi gerekiyor. Bağdat’ta ortak hareket etme kararı alan YNK ile PDK’nin belirleyeceği isimlerde ortaklaşması önem arzediyor.

Irak Parlamentosu cumhurbaşkanlık seçimi için 25 Eylül'de toplanacak.