YPG İdlib’de savaşmak için Şam’la anlaştı mı?

YPG İdlib’de savaşmak için Şam’la anlaştı mı?

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) kaynakları, Efrin’i kurtarma karşılığında İdlib’de savaşmaya razı oldukları şeklindeki iddiaları reddetti.

Bazı medya organlarında, Suriye ordusu ile Halk Savunma Birlikleri’ne (YPG) bağlı Efrin Kurtuluş Güçleri arasında bazı görüşmeler yapıldığı, Şam’ın Kürt savaşçılara İdlib’de işbirliği teklif ettiği, onların da İdlib’de operasyonlara katılma karşılığında Efrin’e birlikte operasyon yapma teklifinde bulunduğu şeklinde haberler yer almıştı.

Sözkonusu haberlerde bu konunun Ruslarla da müzakere edildiği ancak Rusların Türkiye’ye “Efrin’de terör tehdidiyle karşı karşıyayız, PKK ile savaşıyoruz” bahanesini vermemek için bu teklifleri Kabul etmediği belirtilmişti.

Omurgasını YPG’nin oluşturuduğu DSG’den üst düzey kaynaklar, sözkonusu iddiaları reddetti.

Rûdaw’a konuşan DSG’li üst düzey iki askeri yetkili, Şam’la böyle bir görüşmenin sözkonusu olmadığını belirtti.

DSG sözkonusu iddiaları reddetse de Rojavalı askeri ve siyasi yetkililer geçmişte sıkça Efrin’i kurtarma hedefinin kendileri için vazgeçilmez olduğunu açıklamıştı.

Efrin Kurtuluş Birlikleri Türk ordusu ile Türkiye destekli grupların 2018’de Efrin’i kontrol etmesinden sonra kurulmuştu.

Tel Rıfat bölgesini kontrol eden bu güç zaman zaman Efrin, El Bab ve Azez bölgelerinde saldırılar düzenliyor. Türkiye de Efrinli göçzedelerin yerleştiği bu bölgeyi sık sık bu bölgeleri bombalıyor.