YPG Varsa, Rakka’da Yokuz

Yaklaşan Rakka operasyonu öncesinde YPG'ye ağır silahlar verilmesi nedeniyle Türk hükümetinin tepkileri giderek yükseliyor

YPG Varsa, Rakka’da Yokuz

ABD Yönetiminin Rakka başta olmak üzere Suriye’deki operasyonlarda Suriyeli Kürt savaşçıları partner olaak kabul etmesinin ardından Türk yetkililerin “YPG’yi vururuz” açıklamalarına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yaptığı bir açıklama ile katıldı. “YPG’lilerin olduğu yerde biz olamayız” diyen Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “YPG’yi vururuz” şeklindeki ifadelerine ABD Başkanı ve heyetinin olumsuz yaklaşmadığını söyledi.

Katıldığı bir TV programında gizli bir ajandaları olmadığını belirten Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD temasları sırasında Erdoğan’nın YPG ile mücadele edeceklerini ABD heyetine açık açık söyleğini belirtti. Rakka operasyonunda olmayacaklarını belirten Çavuşoğlu,” 2012'de Türkiye’nin tavsiyelerini dinlemedikleri için hata yaptıklarını hatırlattık. Bizim gizli bir ajandamız yok. Bizim tavsiyelerimizi dinlemediğiniz için ileride üzüntü duyarsınız dedik. Rakka operasyonu için, içerisinde YPG'lilerin olduğu bir yerde biz olamayız.

Sayın Cumhurbaşkanımız bunu çok net aktardı. YPG'ye karşı mücadele edeceğimizi, angajman kurallarını uygulayacağımızı ve vurabileceğimizi çok net ve sade bir şekilde ABD Başkanı ve heyetine aktardı. Yanıt olarak herhangi olumsuz bir şey söylemediler. Bunu anlayışla karşıladılar.

“McGurk kesinlikle YPG’ye destek veriyor”

Trump ve Obama yönetimlerinin farklı olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Buradaki farkı biz görüyoruz. Ancak bölgedeki kişilere baktığımızda, bunlar Obama yönetimindeki kişiler.  Dolayısıyla arazideki bu kişilerin yeni yönetimi zehirlememesi gerekiyor. Ama arazide bu kişiler oldukça bazı riskler oluşabilir.

McGurk daha önce ödül de aldı bu teröristlerden. Burada YPG ve PKK'ya net bir şekilde destek veren bir kişidir. Biz Tillerson'a dostane uyarıları yaptık. Bu kişi kesinlikle YPG ve PKK'ya destek vermektedir. Bu kişinin değişmesi gerekmektedir.”