1894 doğumlu Viranşehirli ninenin sırrı

1894 doğumlu Viranşehirli ninenin sırrı

Urfa'nın Viranşehir ilçesinde oturan ve nüfus kayıtlarına göre 123 yaşında olan Hodi Gürkan, uzun yaşamasının sırrının "doğal yiyecekler" olduğunu söylüyor.

Nüfus kaydına göre 1 Temmuz 1894 doğumlu olan Hodi Gürkan, küçük yaşta evlendiğini, 7 çocuğu, 110 torunu, bir de torununun torunu bulunduğunu dile getirdi.

Eşini 40 yıl önce kaybettiğini anlatan Gürkan, kendisinin ise son 5 yıla kadar hemen hemen hiçbir sağlık problemi yaşamadığını kaydetti. Beslenme ve temel ihtiyaçlarını kimsenin yardımı olmadan karşılayan Gürkan, ömrü boyunca sigara içmediğini vurguladı.

Doktorun sağlıklı haline şaşırdığını belirten Gürkan, uzun yaşamasını ise “önce Allah'a, daha sonra ise kırmızı et, köy yumurtası, ev ekmeği ve tereyağı tüketmesine borçlu olduğunu” ifade etti.

Yaşlı kadının oğlu Mustafa Gürkan da Osmanlı döneminde ailesinin, yakınlarıyla Suriye'den gelip Urfa'ya yerleştiğini anlattı.

Mustafa Gürkan, "Osmanlı ve cumhuriyet dönemini hatırlıyor, bazen bize o dönemden bir şeyler de anlatıyor. Yaklaşık 3 yıldır kulakları tamamen duymuyor, dizlerinden rahatsız olduğu için de pek yürümüyor. Annem formunu bizce de doğal yiyecekleri tüketerek koruyor" ifadelerini kullandı.

Viranşehir Kaymakamı Ömer Çimşit ve beraberindeki heyet, "Asırlık Çınarlarımızın Gül Yüzü Gülsün" projesi kapsamında Hodi Gürkan'ı ziyaret etti.