Kürt profesör, dünyanın en etkili bilim insanları listesine girdi
Kürt profesör, ABD'nin prestijli Stanford Üniversitesi tarafından hazırlanan son dünya sıralamasında dünyanın en etkili yüzde 2'lik bilim insanları listesine girmeyi başardı.
Soran Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Berzinci, elde ettiği başarı ve buluşları Rûdaw TV'de Hiwa Cemal'ın sunduğu programda değerlendirdi.
Dr. Berzinci, "UNICEF verilerine göre dünyada 10 milyon araştırmacı var. Bunların yüzde 2'si 200 bin kişi ediyor ve ben bu 200 bin kişi arasındayım" dedi.
Bu unvan için başvuru yapılmadığını, bilim insanlarının Google Scholar profillerindeki veriler üzerinden seçildiğini belirten Kürt profesör, "Seçilenler pratik bilimlerle uğraşmalı ve topluma hizmet eden çalışmalar yapmalı" diye konuştu.
Güçlü bir ekiple farklı yöntemler kullanarak, ürettikleri nanoparçacıkları kanser hücrelerini yok etmek için kullandıklarını aktaran Dr. Berzinci, "Bu parçacıklar o kadar küçük ki sadece kanser hücrelerini hedef alıyor, çevredeki sağlıklı hücrelere zarar vermiyor" ifadeleri kullandı.
Dr. Berzinci, ekibinin kanserle mücadelede bitkilerden elde edilen nanoparçacıkları kullanan tek ekip olduğunu belirtti.
Dünya çapında 5 saygın kurumda üyeliği bulunan Dr. Berzinci, hücrelerin kendi kendini yenilemesi ve nanoparçacıklar aracılığıyla kanser hastaları için yeni tedaviler geliştirmek üzerine çeşitli çalışmalar yürütüyor.
Yayımlanan verilere göre, Dr. Berzinci'nin çalışmaları akademik ortamda 2 bin 375 kez atıf almış durumda. Ayrıca, kanser ve nanoteknoloji konulu 27 çalışması dünya çapında kaynak olarak kullanılıyor.
En etkili yüzde 2'lik bilim insanı listesi ilan edildikten sonra, Dr. Berzinci, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, "Tüm engellere ve zorluklara rağmen, Allah'a şükürler olsun ki bu yıl (2024) da Stanford Üniversitesi beni dünyanın en iyi yüzde 2'lik bilim insanı listesine dahil etti" değerlendirmesinde bulundu.