Kayyum Van’da Kürtçe şarkılı düğünleri yasakladı!

Kürtçe ezgilerle dolu düğünleri artık Van Valiliğinin yeni hedefini oluşturuyor Van’da bin gündür ‘Eylem ve etkinlik yasağı’ adı altında kentte neredeyse tüm sosyal ve kültürel faaliyetleri yasaklayan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, HDPli büyükşehir belediyesine kayyum olarak atandıktan sonra bu defa da halkın düğünlerine saldırdı.

Kayyum Van’da Kürtçe şarkılı düğünleri yasakladı!

Van’da bin gündür ‘Eylem ve etkinlik yasağı’ adı altında kentte neredeyse tüm sosyal ve kültürel faaliyetleri yasaklayan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, HDPli büyükşehir belediyesine kayyum olarak atandıktan sonra bu defa da halkın düğünlerine saldırdı.

Van son yıllarda Türkiye’nin en çok yasak uygulanan kenti haline dönüştü. Anayasa ve evrensel hukukla değil tamamen Vali yetkileriyle yönetilen Van’da bin gündür her türlü eylem ve etkinlik yasaklandı. Valiliğin 15 günde bir uzattığı bu yasak kapsamında bi çok sanatçının vermek istediği konserler ve festivaller gerekçesiz bir biçimde yasaklanıyor. Van’da birçok sanatçının konserini ‘sakıncalı’ bularak yasaklayan Valilik, halkın yapmak istediği festivalleri de ayrıca yasaklıyor. HDP’nin yapmak istediği basın açıklamalarına bile sert bir şekilde müdahale eden Van Valiliği'nin yeni hedefi ise halkın düğünleri oldu.

DÜĞÜNE GAZ BOMBASİYLA MÜDAHLE

Van halkının özellikle hafta sonları yaptığı ve bir gelenek olan halaylı, Kürtçe ezgilerle dolu düğünleri artık Van Valiliğinin yeni hedefini oluşturuyor. İlk olarak düğünlerde Kürtçe şarkı söyleyen müzik gruplarını arayarak söyleyecekleri şarkılar konusunda uyaran polisler, geçen hafta sonu bununla sınırlı kalmadı ve düğünlere helikopterle gaz bombası yağdırdı. Polisin gerekçesi ise eylem ve etkinlik yasağı kapsamına girmeyen düğünlerde çalan ‘Heliyam’ gibi parçaların söylenmesini engellenmek.

KÜRTÇE PARÇA SÖYLEMEK SUÇ

Van polisi 3 yıl önce müzik gruplarını emniyete çağırmış ve kendilerine yasak parça listesi vererek o parçaların çalınmasının propaganda suçu sayılacağını kendilerine bildirmişti. Düğünlere yapılan gazlı müdahaleye tepki gösteren yurttaşlar,  halkın gelenek ve kültürüne yönelik bu saldırıyı kabul etmeyerek düğünlerini yapmaya devam edeceklerini söyledi.