Şehit Peşmergenin naaşı 45 yıl sonra bulundu

Şehit Peşmergenin naaşı 45 yıl sonra bulundu; Cebinde nişanlısının verdiği tarak çıktı

Şehit Peşmergenin naaşı 45 yıl sonra bulundu

Eylül Devrimi döneminde şehit olan Hasan Subhi Kesteyi isimli Peşmergenin naaşı 45 yıl sonra bulundu. Şehit Peşmergenin cebinde nişanlısının ona hediye ettiği bir parfüm şişesi,  mendil ve tarak çıktı.

Hasan Subhi, Eylül Devrimi’ne katılan 21 yaşında genç bir Peşmergeydi. 45 yıl önce Duhok'un Dinarte ilçesinin dağlık bölgesinde Irak ordusu ile - yaşanan bir çatışmada yaralandı. Peşmerge arkadaşları Irak askerlerinin eline geçmesin diye sakladığı Hasan Subhi'den bir daha ailesi haber alamadı. Şehit olduğu düşünülen Hasan Subhi'nin iki Peşmerge arkadaşının yazdığı kitapta ondan bahsetmesi üzerine aile harekete geçti. 

Ailesinin araştırmaları sonucu şehit Peşmerge'nin naaşı, Duhok’un Dinarta ilçesine bağlı Dosteki köyündeki dağlık bir bölgede, arkadaşlarının yaralı olarak sakladığı yerde bulundu.  

Hasan Subhi nişanlıydı ve naaşı bulunduğunda cebinde nişanlısının ona hediye ettiği bir parfüm şişesi, bir tarak ve bir mendil vardı.

Hasan Subhi’nin cenazesi 45 yıl önce aynı cephede 3 Peşmerge arkadaşının Irak ordusunun eline geçmesin diye geçici olarak iki kaya parçasının arasındaki bir oyuğa bıraktıkları yerde bulundu. Bulunma çalışmalarına Peşmerge arkadaşları da katıldı. Uzun emekler sonucu şehidin cenazesine ulaşıldı.

'Sana yardım getireceğiz diyerek onu iki kaya arasındaki oyuğa gizledik'

Bugün onlardan hayatta kalan Mustafa Muziri o gün yaşadıklarını Rûdaw muhabiri Eyüb Nısri’ye şöyle anlattı:

“Biz 3 Peşmergeydik. Yaralanınca onu iki büyük kaya arasındaki gizli bir yere taşıdık. Çevresini taşlarla örterek kamufle ettik. Yanından ayrılmadan önce kendisine ‘Eğer kadın ve çocuk sesi duyarsan yerinden çık, yardım iste. Eğer Arapça konuşmalar duyarsan muhtemelen Irak askerleridir sessizce yerinde kal, hiç kıpırdama. Biz yardım bulmaya gidiyoruz’ demiştik.”

Aile Derin Peşmergelerinin yazdığı kitapta Hasan'ın akıbetini öğrendi

İki silah arkadaşının anılarında kitaplarda Hasan Subhi Kesteyi’nin hikayesinden bahsedene kadar ailesi, Hasan Subhi Kesteyi’nin  naaşının akıbeti hakkında hiçbir şey bilmiyorlardı.

Kitaplardaki anlatımlardan sonra aile Hasan Subhi Kesteyi’nin naaşının bulmak için girişimde bulundu.  

Hasan Subhi Kesteyi’nin yakını Rızgar Kesteyi yaklaşık iki aydır yaptıkları araştırma sonucu naaşın saklandığı yeri bulduklarını söyledi. Rızgar Kesteyi, “Biz ona ait bir naaşın kalıp kalmadığından bile emin değildik. Bir buçuk iki ay gibi sorduk soruşturduk ve sonunda naaşına ulaştık” dedi.

Hasan Subhi Keste köyünde 7 kız kardeşin olduğu bir evin tek erkek çocuğu olarak dünyaya geldi.  Devrime katıldığında nişanlı olan Hasan Subhi, savaş sona ererse büyük bir düğünle yuva kurmayı planlıyordu.

Kız kardeşi: Düğün hazırlığı yapıyorduk

Kız kardeşi Hasan’ın cepheye gittiği o günü şu sözlerle anlatıyor:

 "Düğünü için tüm hazırlıkları tamamlamıştık. Annem ve babam damatlığını almıştı. Sonra saldırı olacağı haberini aldık. Hasan da ‘gideceğim’ dedi. ‘Gitme sen izindesin düğünün var’ dememize rağmen onu ikna edemedik. Bizi dinlemedi. ‘Tüm Peşmergeler cepheye koşarken ben gitmemezlik yapamam’ dedi.”

Hasan Subhi Kesteyi’nin naaşı şehit düştüğü yerden çıkarılarak ailesi, arkadaşları ve Peşmerge yetkililerinin katılımıyla düzenlenen resmi ve dini bir törenle Şahke Mezarlığında toprağa verildi.

Yaralandıktan sonra arkadaşlarının sakladığı yerde kan kaybından hayata gözlerini yuman 21 yaşındaki Hasan Subhi’nin cebinde cepheye gitmeden önce nişanlısının ona verdiği parfümün şişesi, bir mendil ve tarak çıktı.

Hasan Subhi’nin annesi, babası ve bir ablası bugün hayatta değil. Bu gün  şehit olduktan 4 yıl sonra dünyaya gelen erkek kardeşi ve 6 kız kardeşi hayatta. Ancak Hasan’ı hatırlatacak bir resim dahi bulunmuyor.