PYD Eşbaşkanı Müslim: Suriye, Türkiye’yi çıkaracak güçte değil

Esad’ın Türkiye’nin Suriye’den çıkması gerektiği yönündeki açıklamalarına dair konuşan PYD Eş Genel Başkanı Salih Muslim, “Türkiye'nin Suriye'den çıkması zor görünüyor” dedi.

PYD Eşbaşkanı Müslim: Suriye, Türkiye’yi çıkaracak güçte değil

Rojava’da siyasi faaliyet gösteren Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) Eş Başkanı Salih Müslim, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Sky News’in Arapça servisine verdiği röportaja ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Esad, söz konusu röportajda Türkiye’nin Suriye’den çıkması gerektiğini, çıkmaması halinde Erdoğan’la görüşmesinin mümkün olmayacağını belirtmişti.

ANHA’ya bir demeç veren Müslim, bu tür açıklamaların Türkiye'yi Suriye’den çıkarmak için yeterli olmadığını belirterek "Ama Şam yönetiminin de karar ve yetkisi yok. Suriye konusunda hegemonik güçler arasında bir savaş var. Görünen o ki hegemonik güçler Türkiye'nin Suriye'den çekilmesi konusunda hemfikir değiller ve umursamıyorlar. İran'ın Türkiye ile çıkarları var, dolayısıyla artık Türkiye'nin ayrılması konusunu desteklemiyor. Rusya, Türkiye ile planlarını uygulamak istiyor. Uluslararası Koalisyon da NATO ortağı Türkiye'yi kızdırmak istemiyor” dedi.

Salih Müslim, Türkiye'yi çıkarmak için Şam'dan pratik bir adım atmasını beklemediklerini belirterek "Türkiye'nin Suriye'den çıkması zor görünüyor” dedi.

Öte yandan “Şam'ın kendi başına adım atamayacağını ve Suriye’nin Türkiye’yi çıkaracak güçte olmadığını” söyleyen PYD Eş Genel Başkanı Müslim, "Türkiye'ye göre konuşmuyorlar ama görüşmelerini de kesmiyorlar. Astana toplantısında Özerk Yönetim aleyhine kararlar alındı. Bu kararı verenler Türkiye, Rusya, Suriye ve İran'dır. Türkiye'nin Suriye'den çıkmasını mı istiyorlar? Hayır, istemiyorlar. Rusya, Erdoğan ile Beşar’ın görüşmesi için çalışıyor, onları bir araya getirmek istiyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin “Rojava’da bir Türkmen devleti” planı olduğunu savunan Müslim, "Şimdi Türkmenler için başka bir plan çiziyor. Yani Kuzey ve Doğu Suriye'de bir Türkmen devleti kuracaklarını söylüyorlar” diye konuştu.