70. Birliğe bağlı üç tugay Peşmerge Bakanlığı’na devredildi

Peşmerge Bakanlığı, 70’inci Birliğe bağlı üç tugayın daha bakanlığa devredildiğini duyurdu. Bakanlık Sözcüsü, "Yakın zamanda diğer tugaylar da bakanlığa devredilecek" açıklamasını yaptı.

70. Birliğe bağlı üç tugay Peşmerge Bakanlığı’na devredildi

Rûdaw’a konuşan Peşmerge Bakanlığı Enformasyon Genel Müdürü Tuğgeneral Omid Osman Muhammed, Başbakan Mesrur Barzani’nin talimatıyla, Peşmerge güçlerinin birleştirilmesi ve reformun süreci kapsamında 70'inci Birlik Komutanlığı’na bağlı 26, 28 ve 30'uncu tugayların Peşmerge Bakanlığı'na devredildiğini bildirdi.

Tuğgeneral Muhammed, söz konusu tugaylar hakkındaki kararın devir emrinin verildiği gün itibariyle yürürlüğe girdiğini söyledi.

Her tugay 2 bin Peşmerge'den oluşuyor. Omid Osman Muhammed bu güne kadar 23 müşterek tugayın bakanlığa dahil edildiğini belirterek, “Yakın zamanda diğer tugaylar da bakanlığa devredilecek" dedi.

Reform süreci ve Peşmerge güçlerinin bakanlık bünyesinde birleştirilmesinin Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin ana hedeflerinden biri olduğunu vurgulayan Tuğgeneral Muhammed, Kürdistan Bölgesi yönetiminin sürekli bu ihtiyaca dikkat çektiğini hatırlattı.

Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) bağlı 80’inci Birlikler ile Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) bağlı 70’inci Birlikler bünyesinde 100 binden fazla Peşmerge barındırıyor.

2010-13 yılları arasında 70 ve 80’inci birliklerden yaklaşık 28 bin Peşmerge 14 müşterek tugayda birleştirildi. Ancak daha sonra taraflar arasındaki gerilim, IŞİD ile yaşanan savaş ve Ekim 2017 olayları süreci sekteye uğrattı.

2018 yılında ABD öncülüğündeki IŞİD’e karşı uluslararası koalisyon ile koordineli bir şekilde Peşmerge Bakanlığı bünyesinde reform ve Peşmerge'nin birleştirilmesi amacıyla 35 maddelik bir proje hazırlandı.