Çin’de bulunan 2.200 yıllık görkemli mezar, bir krala ait olabilir

Çin’de bulunan 2 bin 200 yıllık görkemli mezarın, bir krala ait olabileceği belirtiliyor.

Çin’de bulunan 2.200 yıllık görkemli mezar, bir krala ait olabilir

Bir uzmanın yaptığı açıklamaya göre, Çin’in doğusunda bulunan 2.200 yıllık süslü bir mezar, Çin’in Savaşan Devletler döneminde üstünlük için yarışan yedi güçlü krallıktan biri olan Chu devletinin hükümdarına ait olabilir.

Çin Ulusal Kültürel Miras İdaresi (NCHA) yetkililerine göre, mezar Chu devletinde şimdiye kadar bulunan en büyük ve en karmaşık mezar ve dönemin koşullarına daha fazla ışık tutacak.

Arkeologlar, Çin’in Anhui eyaletindeki Huainan şehri yakınlarında yer alan Wuwangdun’daki mezarı kazmak için son dört yıllarını harcadılar. Arkeologlar kazı alanında lake eserler, bronz ritüel kapları ve müzik aletlerinin yanı sıra 1.000’den fazla yazılı karakterin bulunduğu merkezi bir tabut da dahil olmak üzere 1.000’den fazla kültürel kalıntı ortaya çıkardı.

Foto: Anhui Kültürel Kalıntılar ve Arkeoloji Araştırma Enstitüsü

Radyokarbon tarihleme ve diğer analizler, mezarın Chu devletinin son dönemlerine, Qin devletinin etkisi altına girdiği MÖ 220’li yıllara ait olduğunu gösteriyor.

Qin, Çin’in kraliyet Zhou hanedanı Qin, Han, Wei, Zhao, Qi, Chu ve Yan’ı takip eden yedi Savaşan Devlet arasında nihayetinde galip gelen taraftı ve daha sonra ülkenin birleşmesi resmi olarak modern Çin’in başlangıcı olarak kabul ediliyor.

Geniş Mezar

Kazıları yürüten Anhui Eyaleti Kültürel Kalıntılar ve Arkeoloji Enstitüsü’nden arkeolog Xicheng Gong, yaptığı açıklamada, mezarın tarihinin feodal Chu sisteminin dağılmasından önceki kritik bir döneme denk geldiğini söylüyor.

“Elde edilen bulgular Chu devletinin siyasi, ekonomik, kültürel, teknolojik ve sosyal koşullarına dair genel bir resim sunabilir” diye belirten Gong, arkeologların Chu’nun birleşik Çin’in bir parçası haline gelişine dair anlayışlarını da geliştirebileceğini sözlerine ekliyor.

Çin Ulusal Arkeoloji Merkezi’nde kazılara katılan araştırmacı Zhiguo Zhang, arkeologların ortaya çıkarılan kalıntıları korumak için alanda inşa edilen düşük oksijenli özel bir laboratuvarda çalıştıklarını söylüyor.

Geleneksel kayıt yöntemlerine ek olarak, ekibin mezarın katmanlarının hassas bir üç boyutlu modelini oluşturmak için dijital tarama, ölçme ve haritalama kullandığı, tabutun kapağında yazılı karakterlerin ise kızılötesi görüntüleme teknolojisi ile kaydedildiği belirtiliyor.

Ekip mezarın henüz yalnızca üçte birini kazdı ve orada kimin gömülü olduğunu şimdilik belirleyemedi.

“Wuwangdun mezarındaki kazı ve koruma çalışmaları eş zamanlı olarak yürütülecek ve mezarın arkeolojik değerinin açık ve kapsamlı bir şekilde ortaya konması için çeşitli bilimsel ve teknolojik önlemler kullanılacak.”

Chu Kralı

Ancak mezarda gömülü kişinin kimliği tam bir gizem olmayabilir. Kazı raporunun yayınlanmasından bu yana bir uzman, mezarın muhtemelen feodal Chu devletinin kralına ait olduğunu söylüyor.

Almanya’daki Heidelberg Üniversitesi’nde arkeolog ve sanat tarihçisi olan ve kazılarda yer almayan Margarete Prüch, kısa süre önce Kore’ye yaptığı bir geziden döndüğünü ve orada akademisyenlerle mezar hakkında tartıştığını söylüyor.

Foto: Anhui Kültürel Kalıntılar ve Arkeoloji Araştırma Enstitüsü

MÖ 202 yılında Chu toprakları Qin hanedanının halefleri olan Han hanedanının egemenliği altına girmiş ve MÖ 194 yılında bir başka Han vasal devleti olan Yan, Kore’nin kuzey kesiminin kontrolünü ele geçirmişti. Bu nedenle bu döneme ait Çin mezarları Kore’de çok önemli.

Prüch, yaptığı açıklamada mezarın muhtemelen MÖ 262-238 yılları arasında hüküm süren Chu kralı Kaolie’ye ait olduğunu söylüyor.

“Gerçekten de Chu kültürünün şimdiye kadarki en eksiksiz ve en büyük mezarlarından biri olan bu mezarın yapısı ve gömülü objeler olağanüstü ve alana dair yeni ve taze yaklaşımlar getirecek”

Mezarın, başta daha önce hiçbir Çin mezarında bulunmayan cilalı kafa heykelleri olmak üzere pek çok “harika” lake eşyasıyla öne çıktığını da sözlerine ekliyor.

Foto: Anhui Kültürel Kalıntılar ve Arkeoloji Araştırma Enstitüsü