Paşinyan: Sınır köylerini vermezsek, Azerbaycan hafta sonunda savaş başlatacak

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, bazı stratejik topraklarının iadesi konusunda Bakü ile uzlaşılamaması halinde savaşın gündeme gelebileceğini söyledi.

Paşinyan: Sınır köylerini vermezsek, Azerbaycan hafta sonunda savaş başlatacak

Azerbaycan'ın BM kararlarına göre Bakü'ye ait Dağlık Karabağ'ı 30 yıldır tek taraflı Ermeni yönetimini sona erdirerek geri almasıyla karşılaşan Ermenistan'ın 4 sınır köyünü Azerbaycan'a vermesi gündeme geldi. Başbakan Nikol Paşinyan, Ermenistan'ın 1990'ların başından bu yana kontrol ettiği bazı stratejik Azerbaycan topraklarının iadesi konusunda Bakü ile uzlaşmaya varmaması halinde Azerbaycan'la savaşla karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Azerbaycan'la (Azerice Tovuz, Ermenice Tavuş) sınır bölgesini ziyaret eden Ermenistan Başbakanı, statüsü tartışmalı köylerle ilgili halkla toplantı yaptı. Reuters'in Tass'tan aktardığı bir videoya göre Paşinyan, Erivan'ın sınır köyleri konusunda Bakü'yle uzlaşmayı reddetmesi halinde İlham Aliyev yönetiminin hafta sonunda savaş başlatacağını ileri sürdü: "Hadi buradan çıkıp Azerbaycan'a gidelim ve 'Hayır, hiçbir şey yapmayacağız' diyelim. Bu, hafta sonunda savaşın başlayacağı anlamına gelir."

Paşinyan'ın sınır köylerindeki açıklamaları, Ermenistan muhalefeti ve medyası tarafından, geçmişte Azerbaycan nüfusunun bulunduğu 4 köyün Bakü'ye "hiçbir şey almadan teslim edileceğinin" dolaylı doğrulanması olarak değerlendirildi.

'Azerbayzan'la sınırlamızı kesinleştirmemiz lazım'

Armenia News sitesinin aktardığına göre Voskepar köyünde yaptığı konuşmada, Ermenistan Cumhuriyeti'nin başladığı noktaların belirlenmesi ve Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki devlet sınırlarının çizilmesinden söz eden Paşinyan, Baghanis'ten Berkaber köylerine kadar olan bölümde sınır belirleme sürecini başlatmaları gerektiğini belirtti.

'Savaş başlamaması için '

"Politikamız savaşa izin vermemek, savaşın başlamasına izin vermemektir" vurgusunu yapan Ermenistan Başbakanı, "İşte bu nedenle bu bölgelerde Ermenistan sınırlarının ayarlanmasına devam etmemiz gerektiğine karar verdik. Ve bunu sadece Ermenistan Cumhuriyeti adına değil, özellikle bu köylerin güvenliğini sağlamak için de yapıyoruz" dedi.

'31 köyün Ermeniztan'a iadesi' meselesi ne olacak?

Habere göre açıklamanın tamamına bakıldığında, Paşinyan, bu toprakların Azerbaycan'a devredilmesi karşılığında örneğin 1990'larda Azerbaycan'ın kontrolüne giren Berkaber köyünün yüzlerce hektarlık arazisinin Ermenistan'a geri dönmeyeceğini dolaylı yoldan söylemiş oldu.

Zira Erivan da "Azerbaycan işgali altındaki 31 Ermeni köyünün Ermenistan'a iade edilmesini" talep ediyor.

Aliyev'in son mesajı olumluydu

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, 14 Mart'ta 11. Küresel Bakü Forumu'nun açılış konuşmasında, "Ermenistan'la barışa her zamankinden daha yakın olduklarını" dile getirmişti.

Aliyev yönetimi, topraklarının geri verilmesinin, Azerbaycan'ın eylül ayında geri aldığı Dağlık Karabağ üzerinden 30 yıldır devam eden çatışmayı sona erdirecek barış anlaşmasının gerekli bir önkoşulu olduğunu belirtmişti.

Her iki taraf da resmi barış anlaşması imzalamak istediklerini açıkladı, ancak görüşmeler, ülkelerin kapalı ve ağır düzeyde askerileştirilmiş 1000 kilometrelik sınırının çizilmesi dahil bir dizi meselede çıkmaza girdi. (Dış Haberler)