KDP'den bir heyet Bağdat'a gidiyor

KDP’den bir heyetin Bağdat’a giderek hükümeti oluşturan siyasi taraflar ile bir dizi görüşmelerde bulunacağı bildirildi.

KDP'den bir heyet Bağdat'a gidiyor
Foto:Rudaw

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre dün seçimleri boykot edeceğini açıklayan Kürdistan Demokrat Partisi'nden (KDP) bir heyet Bağdat’a gidecek. Heyetin  hükümeti oluşturan Devleti Yönetme İttifakı ile görüşmelerde bulunarak anayasanın uygulanması, verilen sözlerin tutulması, siyasi sürecin yürütülmesi gibi konularda müzakerelerde bulunacağı öğrenildi.

Dün Başkan Mesud Barzani'nin başkanlığında toplanan KDP Politbürosu, Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi'ne yönelik kararlarının ardından seçimlere katılmama kararı aldığını açıklamıştı.

Açıklamada “Bize yüklenen tarihi misyon ve ulusal çıkarlarımız gereği yasadışı ve anayasaya aykırı bir şekilde dayatılan seçimlere katılmayacağız” denildi.

Anayasanın uygulanması, Irak'ta hükümeti kurmaya yönelik siyasi ve idari anlaşmanın tüm maddelerinin uygulanması konusunda Devleti Yönetme İttifakı bünyesindeki tarafları ulusal sorumluluk sahibi olmaya çağıran KDP "Aksi takdirde siyasi süreci devam ettiremeyeceği” uyarısında bulundu.

Açıklamada, “Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi'ne ve onun anayasal kurumlarına karşı yürüttüğü tüm anayasa ihlallerine, anayasaya aykırı ve demokratik olmayan bir seçimi meşrulaştırılmasına izin vermeyeceğiz” ifadeleri yer aldı.

KDP son parlamento seçimlerinde 688 bin oy alarak 45 sandalye kazanıştı. Aynı seçimde KYB 21 sandalyeyle ile meclisteki yerini almıştı.

Irak Federal Yüksek Mahkemesi, 21 Şubat'ta Kürdistan Parlamentosu'nda Türkmen ve Hristiyanlara kota sisteminin anayasaya aykırı olduğu yönünde karar vermişti.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Parlamento seçiminin 10 Haziran 2024’te yapılmasına karar vermişti.

Federal Mahkemenin kararına tepki olarak Türkmen ve Hristiyan siyasi partiler de seçimlere katılmama kararı almıştı.