Erbil'deki Forumda, Neçirvan Barzani'den kritik mesajlar

Ortadoğu Güvenlik ve Egemenlik Forumu'nda konuşan Başbakan Neçirvan Barzani, “Irak hala Kürdistan’a bir bölge gibi yaklaşmıyor” dedi.

Erbil'deki Forumda, Neçirvan Barzani'den kritik mesajlar

Ortadoğu Güvenlik ve Egemenlik Forumu'nda konuşan Başbakan Neçirvan Barzani, “Irak hala Kürdistan’a bir bölge gibi yaklaşmıyor” dedi.

Rûdaw Araştırma Merkezi tarafından Erbil’de Ortadoğu Güvenlik ve Egemenlik Forumu düzenlendi.

Foruma Kürdistan, Irak, Türkiye ve İran’dan çok sayıda siyasetçi, hükümet yetkilisi, araştırmacı ve yazar katılıyor.

Başkent Erbil’deki Rotana Otel’de düzenlenen ve iki gün sürecek olan furumun ilk günkü oturumunda üç panel yer alacak.

Forumun açılış konuşmasının ardından Başbakan Neçirvan Barzani’nin mesajı Kürdistan Bölgesi İçiçleri Bakanı Kerim Şengali tarafından okundu.

Başbakan Barzani, Irak’ın hala Kürdistan’a bir bölge gibi yaklaşmadığını söyledi.

“Bizler gerçekten Irak ve Kürdistan halkına karşı sözlerimizi yerine getirmek istiyoruz” diyen Barzani, “Irak ve Kürdistan Bölgesi halkının güzel ve mutlu bir yaşam sahibi olmasını istiyoruz. Ülkenin siyasetinde istikrar olmazsa halkın yaşamı da huzur ve refaha kavuşamaz. Ülkede güvenlik kargaşaları olursa hizmetler yerine getirilemez. Bu yüzden bu iki konu ile başlamak istiyorum” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi liderliğinin, Irak’ta rejim değişikliğinden önce ve sonrasında da ülkenin istikrar ve huzuru için çok çaba harcadığını dile getiren Barzani, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Bu konuda Erbil’de birçok toplantı ve görşme gerçekleştirildi. Biz ülkede yaşayan herkesin sahip olacağı bir Irak oluşmasını bekledik. Ancak malesef tüm bileşenleri kapsayan medeni bir devlet gerçekleşmedi. Bu yüzden terörist örgütler bu durumdan faydalandı, El Kaide Irak’taki yerini sağlamlaştırdı. Daha sonra Ensarul Sunne kılfı altından güçlendi ve IŞİD adında daha büyük ve tehlikeli bir örgüt haline geldi."

IŞİD’in dışardan Irak’a ithak edilen bir bela olarak bakılmasının sorunları çözemeyeceğini, aksine durumun daha da kötüye gideceğini vurgulayan Başbakan Barzani, örgütün hala Kerkük, Diyala, Salahaddin, Anbar, Musul ve Suriye’de terörist faaliyetler içinde olduğunu kaydetti.

IŞİD’in büyük çoğunluğunun Iraklılardan oluştuğunu belirten Barzani, bitse bile IŞİD’in yerine yeni bir terör örgütünün çıkma zemini olduğunu ve bu zeminin temelden kurutulması gerektiğini dile getirdi.

“Irak’ta yeni devlet, anayasa ve sistemiyle kendisini demokratik, federal bir devlet olarak tanımlıyor” diyen Barzani, “Böyle bir devlette imar, hizmet ve uygun koşullarda ortak yönetim esasları olmazsa istikrar, gelişme ve birlikte yaşam koşulları da ortadan kalkar” dedi.

Başbakan Barzani, ortak katılımın gözardı edilmesi ve bu şekilde yaygın silahlanmanın da ekonomik gelişme önündeki en büyük engellerden biri olduğuna dikkat çekti.

Konunun Irak Anayasası’na göre çözülmesi gerektiğini ifade eden Barzani, “Kürdistan Bölgesi, Kürdistan halkı ile alakalı olan ve uygulanmayan anayasanın 55 maddesi konusunda hükümeti eleştiriyor. Kürdistan Bölgesi herkesten daha fazla anayasanın egemen olmasını savunuyor” dedi.

Başbakan Barzani mesajında şu sözlere yer verdi:

“Irak’ta terörün dönmesini engellemek için, ilk önce yıkılmış yerleri inşa etmemiz gerekir. Terörün zemini yıkılmış ve alt yapı hizmetlerinin olmadığı bölgelerde gelişti. Bundan dolayı bir an önce inşa etmeye başlamamız lazım.

Bölge ve dünyanın en eski kentlerinden biri olan Musul’un bu şekilde tahrip olması hiçbirimiz güzel bir şey değil. Hükümet Musul’u inşa edebilmeleri için Musullu yatırımcılara destek olmalı. Irak’ın orta kesimindeki kentlerdeki halk, kendilerini Irak’ın yönetim ve egemenliğinde ortak görmeli. Irak’taki bileşenler arasındaki ilişkiler derin bir şekilde düzenlenmeli.

Terörün ortadan kaldırılması ve başka bir isim altında tekrar ortaya çıkmaması için Irak’ta eğitim sisteminin geliştirilmesi gerekiyor. Detaylı bir inşa planımız olmalı. Ülkenin yönetilmesinde bileşen ve inançların ortaklık ve katılımının sağlanmalı. Irak’ta ortak ve barışçıl yaşamın güçlendirilmesi ve derinleştirilmesi gerekir. Yetim ve öksüz olanlar için Irak Anayasası’nda belirtildiği gibi sağlık, istihdam, fakirlik, hayat ve eğitim hakları güvenceye alınmalı.

Bunu gerçekleştirmemiz için tüm taraflar birlikte açıkça konuşmalı ve Irak’ta yeni bir uzlaşı ve ortak çalışma yapmalıyız. Biz bunu her şekilde bugünden başlatmak için hazırız.

Bu süreçte sayın Başbakan Adil Abdulmehdi bunun için uygun. Siyasi tarafların daha iyi bir yönetim ve istikrar için ortak çalışma kanaatine ulaşmış olması gerekir. Özellikle son Irak seçimlerine halkın çok az katılım göstermesi halkın yönetim ve sisteme güveninin olmadığını gösterir. Taraflar yaptıkları ve çalışmalarıyla Irak halkının siyasi sisteme güvenmelerini sağlamaları gerekir.“