İran Seçimleri | Kürtler 5 vilayette 32 sandalye kazandı

İran ve Rohılat’ta milletvekili ve Uzmanlar Meclisi seçimlerinin ilk sonuçları il seçim komisyonları tarafından açıklandı. Kürtler Rojhılat’ın beş vilayetinde 32 sandalye elde etti.

İran Seçimleri | Kürtler 5 vilayette 32 sandalye kazandı

İran ve Rojhılat’ta (Doğu Kürdistan) düzenlenen 12. Dönem Milletvekili ile 6. Dönem Uzmanlar Meclisi seçimlerinin ardından ilk sonuçlar gelmeye başladı.

290 milletvekillini belirlemek için yapılan seçimlerde halk, 31 vilayette 290 seçim bölgesindeki 60 bin seçim şubesinde oy kullandı.

Cuma günü sabah saat 08.00'de başlayan ve Tahran saatiyle 18.00'de bitmesi planlanan seçimler, İçişleri Bakanlığı Seçim Komisyonu’nun kararı ile süre üç kez uzatılarak saat 12.00'ye kadar devam etti.

Seçime katılım düşük oldu

İran resmi ajansı IRNA, kesin olmayan sonuçlara dayandırdığı haberinde, 25 milyona yakın seçmenin sandık başına gittiğini duyurdu. Bu sonuçlara göre seçime katılım yüzde 41 oldu. Başkent Tahran yüzde 26,24 ile en düşük katılımın kaydedildiği il oldu.

Ancak İranlı sivil toplum kuruluşlarına göre katılım yüzde 25'in altında kaldı. Bazı kuruluşlar katılımın çoğu ilde yüzde 12'ye ulaşmadığını belirtirken İçişleri Bakanlığı'nın kesin sonuçları bugün açıklaması bekleniyor.

Kürt vilayetlerinde ise en yüksek katılım yüzde 60,89 ile İlam vilayetinde gerçekleşti.

En düşük katılım ise yüzde 32,65 ile Sine’de ve yüzde 48,32 ile Urmiye’de kaydedildi.

Kirmaşan’da seçime katılım oranı yüzde 42,85 olurken Loristan’da yüzde 47,58 oldu.


Urmiye'de oy kullanan vatandaşlar

Kürtler Urmiye'de 7 milletvekili çıkardı

Toplam 2 milyon 564 bin seçmenin bulunduğu Urmiye vilayetinde 300 aday parlamentodaki 12 sandalye için yarıştı.

Kürtlerin yanı sıra Azerilerin de yoğun şekilde yaşadığı vilayetteki seçimler İran ve Rojhılat’ın 31 vilayetindeki en hassas seçim bölgesi olarak görülüyordu.

Urmiye’de Kürt adaylardan 7’si ve 5 Azeri aday seçimi önde tamamlamayı başardı. Urmiye merkez 2, Maku, Şino-Nexede, Mahabad, Piranşar-Serdeşt ve Bokan’da birer sandalye kazandı.

Buna göre, Hakim Memekan, Şehin Cihangiri, Abdulkerim Huseyinzade, Selam Stude, Kasım Osmani, Kemal Hüseyinpur ve Umer Elipour milletvekili seçildi.

Urmiye Seçim Komisyonu'nun açıklamasına göre Maku’da Umer Elipur 41 bin oy alarak kentte ilk kez parlamentoya giden Kürt aday oldu.

Sine'de oy kullanan vatandaşlar

Sine’de 6 Kürt aday seçildi

İran Parlamentosunda Sine vilayetine düşen 6 sandalyenin tamamını Kürt adaylar kazandı. Vilayetteki 5 seçim bölgesinde 184 aday yarıştı.

Sine’de 1 milyon 281 bin 569 kayıtlı seçmenden 39 bin 86’sı oy kullandı.

İlk sonuçlara göre Ali Rıza Zandiyan, Dewlan Muhammed Şeyhzade, Omid Kerimyan, Salar Muradi ile Muhsen Fathi ve Muhsin Biglari milletvekili olmak için gerekli oyları aldı.

Kirmaşan’da seçime katılım oranı yüzde 42,85 oldu

Kirmaşan’da 2 bölge henüz belirsiz

Kirmaşan vilayetindeki 8 sandalyeden 6’sı netleşirken 2 bölgede adaylar yüzde 20 çoğunluğu sağlayamadığı için seçim ikinci tura kaldı.

Toplam 1 milyon 641 bin 423 seçmenin bulunduğu vilayette 7 seçim bölgesinde 8 sandalye için 208 kişi yarıştı.

Kirmaşan’daki 7 seçim bölgesinde Rastger Yusufi,  Fathullah Hüseyni, Mucteba Bahşipur, Vahit Ahmed ve Seyyid Cevat Hüseynikiya’nın milletvekili olması kesinleşti.  

Kirmaşan'da vatandaşlar milli kıyafetlerle oy kullandı

Loristan’da Kürt adaylar kazandı

İran Parlamentosunda 9 sandalye ile temsil edilen Loristan vilayetinde 7 isim netleşti. Vilayette 2 sandalye için yarış ikinci tura kaldı.

Loristan’da milletvekili olmaya hak kazanan adayların tamamı Kürt.

Buna göre Muhammed Hüseyin Muhammedi, Ali İmammurad,  Hamit Rıza Kazımi, Ruhullah Lak, Behnam Guderzi, Abbas Guderzi ve Fatma Maksudi milletvekili oldu.

En yüksek katılım yüzde 60,89 ile İlam'da oldu

İlam’da 3 sandalye Kürtlerin oldu

Parlamentoda 3 sandalyesi bulunan İlam vilayetinde ise tamamen Kürt adaylar yarıştı.

Nüfusu 617 bin olan ve 477 bin kişinin oy kullanma hakkına sahip olduğu vilayette, Fereydun Himmeti, Sala Felaheti ve Esadullah Çiraheti milletvekili seçildi.

Seçimlerde ilk turda gerekli çoğunluğu alamayan ancak en çok oyu alan adaylar ikinci turda yarışacak. İçişleri Bakanlığı henüz ikinci tur için tarih belirlemedi.