Mazlum Abdi'den Türkiye ve Suriye açıklaması

DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi, Suriye ile temaslarına dair “Aramızda görüş alışverişi var. Ancak anlaşma yok. Suriye rejimi daha çözüme hazır değil” dedi.

Mazlum Abdi'den Türkiye ve Suriye açıklaması

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi, ANHA‘nın sorularını yanıtladı.

Abdi, Suriye rejimi ile olan temasları ve Türkiye’nin saldırıları gibi birçok konuya değindi.

Abdi,“Özellikle Suriye rejimi, diyalog ve çözüm yollarını reddettiği için bize karşı doğru olmayan (haksız) bir savaş yürütüyor. Kuzey ve Doğu Suriye’deki (Rojavai farklı bileşenlerin birliğini fitne ve hilelerle bozmaya çalışıyorlar. Türkiye ise Özerk Yönetim projesini ve DSG’yi ortadan kaldırmayı hedefliyor.” ifadelerini kullandı.

Abdi “Kürt halkının bir statüye sahip olmasını istemiyorlar. Herkesle diyaloğumuz var, ancak Kürt halkının statüsünün tanınması noktasında sorunlar var; karşıtlığın sebebi de buradan kaynaklanıyor. 12 yıl öncesine dönmemiz mümkün değil” dedi.

 Türkiye-Suriye ilişkisi

 DSG Genel Komutanı,  Türkiye-Suriye ilişkisine ilişkin şunları söyledi:

 “Suriye rejimi ve Türk devletinin anlaşabileceği bazı noktalar olsa da her iki tarafın da farklı istekleri bulunuyor. Rejim, Türkiye’nin muhalif gruplardan, İhvan-ı Müslim’den, İdlib, Afrin ve Serekaniye’deki silahlı güçlerden vazgeçmesini istiyor. Aynı zamanda, Türk devletinin bu bölgelerden çekilmesi gerektiğini vurguluyor. Böylece Türkiye’nin bu güçlere verdiği desteği keserek, asıl hedefi olan bölgeleri yeniden kontrol altına almayı amaçlıyor. Türkiye’nin benzer taleplerde bulunma ihtimali mevcut. Hatta Suriye rejimi de bu isteklere kapalı olmayabilir ve zaman zaman dile getiriyor. Ancak bu sürecin uygulanması oldukça zor; imkansız olmasa da çok güç. Bu konuda daha fazla zamana ihtiyaç var. Örneğin, 12 yıllık süreçte Suriye rejimi pek çok kişiyi karşına aldı ve Türkiye, silahlı grupları ve ailelerini İdlib’de bir araya topladı. Şimdi ise onları Afrin’e götürüyor. Herkes bir çözüm arayışında, ancak Türkiye, bu grupların tekrar Türkiye’ye dönmelerine izin vermiyor; Türk kamuoyu da bu duruma karşı çıkıyor. Suriye rejimi de bu kişileri kabul etmiyor. Sorun oldukça derin ve kısa sürede çözülebileceğini düşünmüyorum.”

 ‘Suriye rejimi yaklaşımını gözden geçirmeli’

 “Suriye rejimiyle 12 yıldır diyalogla çözüme ulaşmaya çalışıyoruz ve rejimle çözümün olacağına inanıyoruz” diyen Abdi, “Bugünden itibaren çalışmalarımıza devam edeceğiz. Aramızda görüş alışverişi var. Ancak anlaşma yok. Çünkü Suriye rejimi daha çözüme hazır değil. 2011 öncesi duruma dönmek için şartları var. Konuyu sadece af bağlamında değerlendiriyor. Suriye’de Kürt sorunu çok büyük. Şimdiye kadar rejim haftada sadece 2 Kürtçe dersi kabul etti. Geniş kapsamlı bir çözüm yaklaşımı yoktur. Daha önce sınır kapısı, ekonomik konular, ticaret, eğitim gibi uygulanması kolay olan kimi konularda anlaşmaya varmak istedik. Ama rejim buna da açık değil. Suriye rejimi, çözüm konusundaki yaklaşımını gözden geçirmeli ve Özerk Yönetim’in çabalarını bir fırsat olarak görmeli. Suriye’yi huzura kavuşturacak ve sorunları çözecek olan yol budur” şeklinde konuştu.

 ''Diyaloğa açığız ama şartlarımız da var''

Tüm kesimlerle diyaloğa açık olduklarını söyleyen Abdi,  şunları söyledi:

‘’Suriye sorunuyla ilgilenen tüm Suriyeliler, bölgesel ve uluslararası güçlerle görüşmelere açığız. Suriye sorununun savaşla çözülemeyeceğine inanıyoruz. Yeter, 12 yıldır savaş yürütülüyor; böyle bir çözümün olması imkansızdır. Güvenlikle çözüm sağlanamaz, diyalogla çözüm olmalı. Elbette sadece Suriye rejimiyle değil tüm taraflarla diyalog olması gerekiyor. Şimdi İdlib, Afrin ve diğer yerlerdekiler diyaloğa açıksa ve temel şartımızı kabul ederse biz de diyaloğa açığız.’’

 Irak'ın arabuluculuğunda Şam ile Ankara arasında Bağdat'taki görüşmelere değinen Abdi; ‘’Hiçbir ilerlemenin sağlanmayacağı düşüncesindeyim. Bu da Moskova'da yapılan görüşmelerin devamı niteliğindedir. Rusya da “Irak hükümetinin geliştirmek istediği sürecin dışında değiliz” diyor. Geçmişten farklı bir sonucun çıkacağına inanmıyorum. Bu yanlış bir girişimdir ve başarılı olması mümkün değil. Sorun sadece Suriye rejimi değil. Başka güçler de var, biz de buradayız…’’ İfadelerini kullandı.

''Kürt partiler ile diyalog sürecinin Ağustos ayında başlaması muhtemeldir.''

Son olarak daha önce kimi Kürt partileriyle diyaloglara ilişkin konuşan Abdi; diyalog sürecini şöyle özetledi;

‘’Diyalog sürecinde iyi adımlar atıldı. Siyasi tarafta PYNK ve ENKS ortak bir noktada buluştu. Pratik konular yani ‘Yönetime ve seçimlere nasıl katılacak’ kaldı. Diyalog burada durdu. Birçok sebepten dolayı durdu. Bizden, ABD'den, İngiltere'den, Fransa'dan tekrar talepler var. Diyalog sürecinin Ağustos ayında başlaması muhtemeldir.’’