Pentagon yetkilisi: Birleşik ve apolitik bir Peşmerge gücü oluşturmakta kararlıyız

Üst düzey bir Pentagon yetkilisi, Rûdaw'a yaptığı açıklamada ABD'nin Peşmerge Bakanlığı çatısı altında, siyasetten uzak birleşik bir Peşmerge gücü oluşturulması konusunda kararlı olduğunu söyledi.

Pentagon yetkilisi: Birleşik ve apolitik bir Peşmerge gücü oluşturmakta kararlıyız

Rûdaw’a konuşan üst düzey bir ABD Savunma Bakanlığı (Pentegon) yetkilisi, Peşmerge Güçlerinin Irak ile ABD arasında bu hafta Washington'da gerçekleşen güvenlik görüşmelerinde önemli bir bileşeni olduğunu dile getirdi.

Peşmerge Güçleri’nin anayasada özellikle Irak sınır güvenlik birliklerinin önemli bir bileşeni olarak tanımlandığını dile getiren Pentegon yetkilisi  “Peşmerge güçlerinin ve Irak güvenlik güçlerinin kendi aralarında koordinasyonu artırmalarını, görevlerini yerine getirmeleri için Peşmerge güçlerine gerekli yardımı sağlamalarını istiyoruz” dedi.

ABD’nin Peşmerge Güçleri’nin birleştirilmesi sürecine ilişkin ise askeri yetkili ABD’nin duyduğu endişeye dikkat çekerek bu konuda şunları söyledi:

"Peşmerge Bakanlığı'nın kontrolünde birleşik apolitik bir Peşmerge gücüne sahip olmak istiyoruz. Peşmerge Bakanlığı'na bağlı tümenlere gerekli mali yardım sağlanarak, kendi görevlerini yapmaları için güçlendirilmelerini istiyoruz."

Üst düzey ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, bu taleplerini Kürdistan Bölgesi hükümet yetkililerine de çok net bir şekilde ilettiklerini söyledi.

ABD’li yetkili " Peşmerge güçleri, IŞİD ile mücadelede ve IŞİD'in tamamen ortadan kaldırılması hedefinde önemli bir ortak olmuştur. Dolayısıyla, Peşmerge'yi eğitmeye ve daha da profesyonelleştirme çalışmalarına devam etmek istiyoruz. Bu amaçla ABD, [Peşmerge güçlerinin] organize, apolitik tümenlerle çalışmaya kararlı. Ve bu, siyasi yetkililere çok net bir şekilde ifade edildi” dedi.

Irak güvenlik güçleri ve Peşmerge arasındaki koordinasyona ilişkin ise yetkili, “Peşmerge Güçlerine mali yardım sağlamak için henüz bir son tarih belirlemedik. Ancak, Peşmerge Güçlerinin birleşmesi sürecini hızlandırmak istediğimiz konusunda çok netiz" şeklinde konuştu.