Diyarbakır Barosu’ndan ‘Kürtçe Halay’ açıklaması

Diyarbakır Barosu, sosyal medyada paylaşılan Kürtçe şarkılar eşliğindeki halay videolarının ardından, yapılan gözaltı ve tutuklamalara tepki gösterdi.

Diyarbakır Barosu’ndan ‘Kürtçe Halay’ açıklaması

Diyarbakır Barosu, son dönemlerde sosyal medyada paylaşılan Kürtçe şarkılar eşliğindeki düğün ve halay videolarının ardından, yapılan gözaltı ve tutuklamalara tepki göstererek serbest bırakılmaları çağrısında bulundu.

Diyarbakır Barosu tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Son dönemde birçok şehirde Kürtçe şarkı eşliğinde halay çeken yurttaşların, şarkı ve atıldığı belirtilen slogan içerikleri üzerinden önce hedef haline getirildiği, sonrasında gözaltına alındığı, kötü muamelede bulunulduğu ve bir kısmının tutuklandığı görülmektedir’ denildi.

Diyarbakır Barosu’nun açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Yargının araçsallaştırılmasıyla birlikte, Kürtçe müzik eşliğinde halay çeken kişilerin kötü muamelede bulunulmak ve görüntülerin farklı mecralarda yayınlanması suretiyle toplum nezdinde hedef haline getirilmesi ile lekelenmeme hakkının ihlal edilmesi suretiyle gözaltına alınması ve hatta tutuklanması kabul edilemez.

Yersiz suç ithamlarıyla gözaltına alınıp tutuklandılar

Baskı altında hissetmeden özgürce düşüncelerin dile getirebilmesi hukuk devletinin gereğidir. Kürtçe müzik eşliğinde halay çekmek, şarkı içeriğinde yer alan ifadeler ile atılan sloganlar, düşünce ve ifade hürriyeti kapsamında olup yersiz suç ithamlarıyla yurttaşlar gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır.

Diyarbakır Barosu olarak; gözaltı ve tutuklama kararlarıyla, Türkiye yargı pratiğinde bir kez daha hukuki güvencelerin gözardı edildiği, aşırı geniş tanımlanmış yasal mevzuat hükümleriyle, keyfi ve hukuki güvenlik hakkı ihlal edilerek yurttaşların yargı tehdidine maruz bırakıldığı görülmekte olup, ivedilikle gözaltına alınan ve tutuklanan yurttaşların serbest bırakılması gerektiğini kamuoyu ile paylaşıyoruz.”