Reklam filmlerini kaldıran sanatçılardan NIKE'a eleştiri: Kürt sesi ötekileştirildi

NİKE'nin reklam filmi şarkıları kullanılan ve daha sonra silinen iki sanatçı, bu hareketin ifade özgürlüğüne yönelik bir tehdit olduğunu ve Kürtlerin ötekileştirdiğini belirttiği şirketi eleştirdi.

Reklam filmlerini kaldıran sanatçılardan NIKE'a eleştiri: Kürt sesi ötekileştirildi

ABD merkezli, önde gelen gelen spor ayakkabı, spor giysi ve spor aksesuarları ve pazarlamacı dünya devi NIKE'ın 5 Temmuz'da sosyal medya hesaplarında yayınlanan yeni reklam filmi, Kürt sanatçısı Robin Nazari ile İsveçli yönetmen-prodüktör Maceo Frost'un kurduğu 'Bijî' isimli müzik ikilisinin ''Gold'' (Altın) isimli şarkısını kullandı.

Şarkıda “Altınımı Kürt anne gibi takmayı seviyorum(Altınımı bir Kürt annesi gibi takmayı seviyorum). Londra'dan Kürdistan'a (London to Kurdistan'a)” sözleri yer alıyordu.

Reklam filminin sosyal medyanın yansımasının ardından NIKE yayınlamasından tam 48 saat sonra filmi sosyal medya hesaplarından kaldırıldı. Çok sayıda kişinin tepkisini dikkat çekti.

"Kürt sesi ötekileştirilmiş oldu"

Kürt sanatçı Robin Nazari ile İsveçli yönetmen-prodüktör Maceo Frost sosyal medya üzerinden videodaki ortak şarkılarının yayınlarına ilişkin açıklamalar yaptı.

Açıklamada "Sanatsal temel bir haktır ve kültürler arasındaki anlaşmanın kullanılması için bir araç. Nike'ın sessizliği ve iddiaları tartışmaması markamıza ve itibarımıza zarar verir. Şarkının hiçbir kısmı gösterilmeden kaldırılarak Kürt sesi ötekileştirilmiş oldu " kullanıldı.

"NIKE'ın hareketi tehlikeli bir emsal"

İki sanatçı, şarkıyla kültürlere saygı duyulmaması ve sevgiyi dünya çapında yaymayı hedeflediklerini belirterek, "(NIKE) Bu hareketle bazı kültürlerin uluslararası bir platformun hak edilmemesi gösterilerek tehlikeli bir emsal düzenlemesi" şeklinde tepki gösterdi.

Reklam filminde Fransız futbolcu Kylian Mbappe de yer alıyor.

NIKE'ın Kürt ve Kürdistan sözlerinin sürekli reklam filmi yayınlamasından kısa bir süre sonra sosyal medya platformlarında trend haline geldi.

NIKE, videonun nedeninin silinmesine ilişkin olarak bir açıklama yapılmadı. Ancak Kürdistan'ın uluslararası firmalar tarafından kullanılması Türkiye'deki sosyal medya kullanıcılarının bazılarının ırkçı yorumlarına neden oldu ve videonun bir kısmı sansürlendi.

Rûdaw İngilizce servisi NIKE yönetimiyle temasa geçti ancak NIKE yönetimi "müsait" belirtilmediğini bir açıklama yapmaktan kaçınmadı.