NATO: Ukrayna'nın müttefiklerden aldığı silahları Rusya'ya karşı kullanması meşru müdafaa hakkıdır
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'nın müttefik ülkelerden aldığı silahları Rusya'ya karşı kullanmasının meşru müdafaa hakkı olduğunu belirtti. ABD Başkanı Biden bazı ABD silahlarının Ukrayna tarafından Rusya topraklarında kullanılmasına izin verdiğini duyurmuştu.
"Ukrayna kendisini Rusya'nın yok edici vahşetine karşı savunuyor"
Stoltenberg, Ukrayna'nın müttefik ülkelerce tedarik edilen silahları Rusya topraklarını vurmak için kullanabilmesinin "bölgesel gerilimi tırmandırma riski" hakkında devam eden tartışmalara ilişkin, şunları kaydetti; "Bu savaşı Rusya başlattı. İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en kanlı çatışmayı başlattılar. Rusya, hastaneleri, okulları ve alışveriş merkezlerini vuruyor. Rusya elektrik ve su altyapısını bombalıyor. Rusya, Ukraynalı sivilleri öldürüyor. Ukrayna kendisini Rusya'nın yok edici vahşetine karşı savunuyor. Açık konuşayım, meşru müdafaa gerilimi tırmandırmak değildir. Meşru müdafaa, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nde yer alan temel bir haktır."
Stoltenberg, "Rusya son dönemde Kharkiv bölgesinde yeni cepheler açarak ve Ukrayna vatandaşlarına yönelik yeni saldırılar düzenleyerek gerilimi tırmandıran taraf oldu. Savaş büyüdükçe bir bütün olarak desteğimiz de büyümeye devam edecektir." şeklinde konuştu. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik desteklerden rahatsızlık duyduğu için tehditlerde bulunduğunu belirten Stoltenberg, "(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin, NATO müttefiklerini Ukrayna'ya destek vermekten caydırmak istiyor. Ama yılmadık ve yılmayacağız" dedi.
Biden Rusya politikasını değiştirdi
Öte yandan Amerikan CNN kanalına konuşan ve adı açıklanmayan iki ABD'li yetkili, Biden'ın "kamuoyundan gizli şekilde" Ukrayna'ya verdiği silah kullanma izninin uzun zamandır süren Amerikan politikasında kısmi bir değişiklik anlamına geldiğini açıkladı.
Habere göre Biden, Amerikan silahlarının Rusya topraklarında kullanılmasına karşı çıkarken, bu politikasını kısmen değiştirdi ve Kiev yönetimine sadece Rusya'nın son dönemde saldırılarını yoğunlaştırdığı Kharkiv bölgesinde kullanılmak üzere söz konusu onayı verdi.
Buna göre Ukrayna ordusu, ABD yapımı silahları sınırda bulunan Kharkiv bölgesinde kullanabilecek, ancak Rusya'nın daha iç bölgelerinde ya da başka yerlerinde kullanamayacak. Ukrayna yönetimi, Rusya'nın saldırılarını yoğunlaştırdığı Kharkiv'deki savunma zaaflarını giderebilmek amacıyla Amerikan yönetiminden söz konusu ABD yapımı silahlarını bu bölgede kullanma izni istemişti.