NATO'dan endişe yaratan açıklama: Putin Avrupa'da hedefleri vurabilir

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta ikinci yıla yaklaşılırken NATO'nun üst düzey isimler endişe yaratan açıklamalarda bulundu.

NATO'dan endişe yaratan açıklama: Putin Avrupa'da hedefleri vurabilir

Üst düzey NATO generalleri Vladimir Putin'in Batı'ya karşı topyekûn bir savaşta Avrupa'daki hedefleri vurabileceği uyarısında bulundu.

İngiltere'nin saygın gazetelerinden The Times'a konuşan üst düzey yetkililer Rusya'nın Avrupa topraklarına yönelik olası bir saldırısına hazırlanmak için üç yıl gibi kısa bir süreleri olabileceğini ve bu süre zarfında savaş çabalarını engellemek amacıyla cephe hatlarının gerisindeki sivil ve askeri altyapıya saldırılar düzenlenebileceğini söyledi. 

Almanya'daki noktalar hedefte

Almanya'nın NATO'nun kıtasal ikmal hatları için merkezi bir 'döner tabla' olarak seçilebileceğini ve hedeflerin mühimmat fabrikaları ve komuta merkezlerinden enerji santralleri, demiryolları ve köprülere kadar uzanabileceğini söylediler. 

Rusya Ukrayna'yı işgali sırasında benzer taktikler kullanmış, Ukrayna topraklarının çok içlerine füzeler fırlatmış, Ukrayna da cephane depolarını, yakıt depolarını ve komuta merkezlerini vurarak misilleme yapmıştı.

NATO'nun güneybatı Almanya'daki askeri lojistik merkezinin komutanı Korgeneral Alexander Sollfrank, "On yıl ya da beş yıl önceki savaş ve operasyonları karşılaştırırsak, arka bölgelerde de ciddi bir mücadele yaşanacağını kabul etmemiz gerektiğini anlamamız gerek. Bir saldırganın arka bölgede de iletişim hatlarını yok etmek için kinetik ve kinetik olmayan tüm güç yelpazesini kullanacağını varsaymak zorundayız" dedi. 

Sollfrank, "Bu elektronik ve siber savaş yoluyla sabotaj eylemlerinden füzeler, insansız hava araçları vb. yoluyla kinetik olasılıklara kadar uzanmaktadır" dedi. NATO'nun üst düzey yetkilileri olası bir saldırıya karşı dünya liderlerini "bürokrasiyi" azaltma çağrısında da bulundu. 

"Olmamız gereken yerde değiliz"

Sollfrank, 'değiştirilebilirlik' olarak bilinen kimin hangi ekipmanı kullanabileceğine ilişkin kuralların müdahale sürelerini büyük ölçüde yavaşlattığını söyledi. Paraşütçülerin, işlevsel olarak aynı olsalar bile, başka bir ulusun ordusu için üretilen paraşütleri kullanmalarının yasal olarak yasak olduğu örneğini verdi.

Hollanda Silahlı Kuvvetleri Savunma Destek Komutanlığı'nın başındaki Korgeneral Jan-Willem Maas, blok çapında bir çatışmaya yönelik hazırlıkların daha da ileri götürülmesi gerektiğini söyledi. 

Maas, "Olmamız gereken yerde değiliz. Bu çok açık. Ama asıl soru şu: bu konuda ne yapacağız? Putin'in şimdiye kadar yaptıklarına bakarsanız, bir sonraki operasyonlar için çok daha iyi bir başlangıç pozisyonuna sahip olduğumuzu düşünüyorum. Ukrayna'yı işgal ettikten sonra Avrupa'nın nasıl birleştiğine bakarsanız, o kadar da kötümser değilim" ifadesini kullandı. 

ABD'li Tuğgeneral: Bize yazıklar olsun

ABD ordusunun Avrupa'daki üst düzey isimlerinden Tuğgeneral Ronald Ragin de açıklamalarda bulundu.

Ragin, Berlin'de düzenlenen bir askeri konferansta yaptığı konuşmada, "Eğer mücadele etmeyi düşünmüyorsak, yazıklar olsun bize" dedi. Ragin, "Düşman neden on gün içinde herhangi bir yere on tümen yerleştirmemize ve kendisine karşı savaşmak zorunda kalacağı bu tür bir savaş kabiliyeti oluşturmamıza izin versin ki? İnandığımız şey, tüm alanlarda mücadele edeceğimizdir. Stratejik destek alanlarınızdan ve konuşlanma kabiliyetinizden başlayarak hibrit savaş olacak. Atlantik'i geçerken mücadele içinde olacaksınız. Tiyatro içindeki limanlarımızda mücadele edeceksiniz" dedi. (Kaynak)