Macron'un Ukrayna'ya asker gönderme önerisine NATO ülkelerinden ret

Macron'un "Ukrayna'ya asker göndermek ihtimal dışı değil" sözünün ardından çok sayıda NATO ülkesi asker göndermeyi düşünmediklerini söyledi. Rusya da Fransa'ya tepki gösterdi.

Macron'un Ukrayna'ya asker gönderme önerisine NATO ülkelerinden ret

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 2 yılı aşkın süredir Rusya'ya karşı savaşan Ukrayna'ya asker gönderme konusunda Avrupa ülkeleri arasında fikir birliğinin olmadığını ancak Ukrayna'ya asker göndermenin ihtimal dışı olmadığını söylemesine Rusya'dan tepki geldi. ABD, Almanya ve İngiltere'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda NATO ülkesi de Ukrayna'ya asker göndermeyi düşünmediklerini açıkladı.

Macron, başkent Paris'te ev sahipliği yaptığı Ukrayna'ya destek konulu konferansın kapanışında yaptığı konuşmada, "Rusya'nın bu savaşı kazanmaması için ne gerekiyorsa yapacağız." ifadelerini kullanmıştı. Ukrayna'ya asker gönderme konusunda Avrupa ülkeleri arasında fikir birliğinin olmadığına işaret eden Fransa Cumhurbaşkanı, "Ukrayna'ya asker göndermek ihtimal dışı değil" değerlendirmesi yapmıştı.

'Bıden, Ukrayna'ya asker göndermeyeceğini açıkça ifade etti'

Macron'un bu açıklamasına NATO ülkeleri ABD, Almanya, İngiltere ve İtalya'dan da yanıt geldi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Başkan Joe Biden'ın 'zafere giden yolun' askeri yardım sağlamaktan geçtiğine inandığı, 'böylece Ukraynalı askerlerin kendilerini savunmak için ihtiyaç duydukları silah ve mühimmata kavuşabilecekleri' belirtildi. Açıklamada, "Başkan Biden, ABD'nin Ukrayna'ya asker göndermeyeceğini açıkça ifade etti" denildi.

Almanya: Asker göndermeme mutabakatında bir değişiklik yok

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, hiçbir Avrupa ülkesinin veya NATO üyesi devletin Ukrayna'ya asker göndermeyeceği yönünde varılan mutabakatta bir değişiklik olmadığını söyledi. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın sözcüsü de konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Ukrayna güçlerini eğiten az sayıdaki personelin dışında, ülkenin Ukrayna'ya büyük ölçekli asker konuşlandırma planının olmadığını belirtti. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin ofisi ise İtalya'nın 'desteğinin, Ukrayna topraklarında Avrupa veya NATO ülkelerinden birliklerin varlığını içermediğini' ifade etti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg daha önce Ukrayna'ya asker gönderilmesi fikrini gözden geçirdiği iddiasını reddetmiş, ancak ittifakın NATO üyesi olmayan Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğini vurgulamıştı. Aralarında Polonya, İspanya ve Çekya'nın bulunduğu bir dizi NATO üyesi ülke de aynı tutumu benimsediklerini dile getirdi.