Kürdistan Gazeteciler Sendikası'ndan ‘KYB'nin Çawdêr baskınına’ tepki

Kürdistan Gazeteciler Sendikası, KYB’li Mele Bextiyar’ın kontrolündeki Çawdêr Aydınlar Kurumu’na el konulmasına ilişkin bir bildiri yayımlayarak, “Her türlü kültür ve medya kuruluşuna yönelik bu tür davranışları şiddetle kınıyor” açıklamasında bulundu.

Kürdistan Gazeteciler Sendikası'ndan ‘KYB'nin Çawdêr baskınına’ tepki

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Yüksek Meclisi Eski Üyesi Mele Bahtiyar’ın sahibi olduğu ve yönettiği kuruma el konuldu.

Çawdêr Aydınlar Kurumu’na el konulmasına ilişkin Kürdistan Gazeteciler Sendikası’ndan bir bildiri yayımlandı.

Açıklamada,  “Kültürel ve medya kuruluşlarına yönelik bu tür davranışları şiddetle kınıyor ve bunu Kürdistan halkının ifade özgürlüğüne ve kültürel hareketine yönelik bir tehdit olarak değerlendiriyoruz” ifadelerine yer verildi.

Söz konusu eylemlerin “hukuk ve basın ilkelerinin yanı sıra ifade özgürlüğünün ihlali” olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Bölge halkının güvensizlik, endişe ve hayal kırıklığı yaşamasına vesile olan bu adımların bir an durdurulmasını ve bu kuruma çalışma hakkının iade edilmesini talep ediyoruz.”

Gazetecilik yasasının 35 sayılı maddesi gereği medya kuruluşlarına bu çerçevede yaklaşılması gerektiğine dikkat çekildi.

Ne olmuştu?

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Yüksek Meclisi Eski Üyesi Mele Bahtiyar’ın sahibi olduğu ve yönettiği kuruma el konuldu.

Kurumda bulunan personeller uzaklaştırıldı ve Süleymaniye’deki güvenlik güçlerinin kuruma ait tüm mal varlığına el koyduğu duyuruldu.

Çawdêr Aydınlar Kurumu, konuya dair bir açıklama yayınladı ve “Bizler Çawdêr Aydınlar Kurumu bu kararı şiddetle protesto ediyor” dedi.

Açıklamada söz konusu girişim “yazma, görme ve vicdan özgürlüğüne karşı tehlikeli bir adım” nitelendirildi.

"Kuruma başka yer tahsis edilecek"

Öte yandan KYB Mali Bürosu ise yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“Çawdêr Aydınlar Kurumu şu anda KYB’nin kontrolü altında bulunmaktadır ve tüm ihtiyaçları KYB Mali Bürosu’nca karşılanmaktadır. Öte yandan kurum sorumlusu artık bir KYB üyesi değildir.

Çawdêr Aydınlar Kurumu, örgütlenme çalışmaları için kullanılacak olup Süleymaniye’nin gelişmesi ve halkına hizmet etmek adına kurum için başka bir yer tahsis edilecektir.”

Mele Bahtiyar, KYB’nin 2023 yılında gerçekleşen kongresine katılmamıştı.

Bafıl Talabani’nin başkan seçildiği kongreye dair o dönem Rûdaw’a konuşan Bahtiyar, “İki sene önce KYB’nin 4’üncü kongresinde KYB’nin özgürlük değerlerinden uzaklaştığını hissetmiştim. Aynı zamanda KYB yavaş yavaş gençlik ruhundan ve özgürlükten mahrum kalıyor” dedi.