Bağdat'ın Kürdistan yönetimine konfederasyon önerisi

Bağdat'ın Kürdistan yönetimine konfederasyon önerisi

İngiltere merkezli yayın yapan Arap gazetesi Şark Al Awsat, Erbil ve Bağdat arasında devam eden referandum krizinde Kürdistan’a konfederal devlet modelinin önerildiğini yazdı.

Kürdistan’da 25 Eylül’de gerçekleşen bağımsızlık referandumunun ardından Erbil ve Bağdat arasında gerilen ilişkilerde son bir haftada yapılan diyaloglarla karşılıklı diyalog kapılarının açılmasının ardından Irak’ın Kürdistan’a bağımsızlık referandumu sonrası yapacağı teklifler gündeme geliyor. İngiltere merkezli yayın yapan Arap gazetesi Şark Al Awsat, Hewlêr ve Bağdat arasında devam eden referandum krizinde Kürdistan’a konfederal devlet modelinin önerildiğini yazdı.

Gazeteye konuşan Kürdistanlı siyasetçi Abdullah Werti, konfederal sistemin Bağdat’ın talebi üzerine komşu ülkeler tarafından Kürdistan’a iletildiğini, Irak’lı yetkililerin Kürdistan’a resmi bir öneride bulunmadığını söyledi.

Mirani: Öneriye sıcak bakarız

Öte yandan dün Bağdat ile Erbil arasında yaşanan sorunların çözümü konusunda gazetecilere açıklamalarda bulunan Kürdistan Demokrat Parti (KDP) Politbüro Sekreteri Fazıl Mirani, Bağdat'ın konfederal sistemi şartsız bir şekilde kabul etmesi durumunda bu sisteme sıcak bakabileceklerini bildirdi.

Konfederal sistemde uzlaşılması durumunda Kürdistan'ın bağımsız olacağını aynı zamanda Irak'ın da toprak bütünlüğünün korunmuş olacağını vurgulayan Mirani, bunun Hewlêr ile Bağdat arasındaki sorunların çözümünde olumlu bir yol olabileceğini dile getirdi.

Mirani, bunun için anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu da kaydetti.

Konfederasyon nedir?

Konfederasyon, bağımsız devletler tarafından, egemenliklerini muhafaza etmek şartıyla, ortak ve sınırlı menfaatlerini sağlamak maksadıyla, bir antlaşma ile kurulan devletler topluluğu olarak literatürde yar alan bir yönetim biçimidir.

Konfederasyonda, devletler ancak belli ve sınırlı maksatlarla birleşmişlerdir. İstedikleri zaman konfederasyon sisteminden ayrılarak kendi devlet varlıkalarını devam ettirebilirler. 

Konfederasyonu meydana getiren konfedere devletlerin devletlik vasfı, konfederasyon halinde de devam eder. Ortak menfaatlerini gerçekleştirmeye yarayacak nisbette bir işbirliği yaparlar; bunun dışında müstakil devlet sıfatlarını, hak ve vazifelerini tamamıyle korurlar.

Konfederasyona dahil konfeder devletler gerek harici gerekse dahili bakımdan tam manasıyla hakimiyetlerine sahiptirler.